Biznis vesti

Uskoro novi ciklus prijava za subvencije za zamenu stolarije: Ko može da konkuriše i kako će izgledati proces prijave?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

16/08/2023

-

12:35

Uskoro novi ciklus prijava za subvencije za zamenu stolarije: Ko može da konkuriše i kako će izgledati proces prijave?
Uskoro novi ciklus prijava za subvencije za zamenu stolarije: Ko može da konkuriše i kako će izgledati proces prijave? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Početkom septembra počinje prijavljivanje građana za subvencije za zamenu dotrajale stolarije, kotlova i postavljanje izolacije u domovima, a Maja Vukadinović iz Ministarstva rudarstva i energetike navodi da za njih mogu da konkrišu svi građani bez obzira na to da li žive u kućama ili stambenim zgradama. Kako je dodala, važno je samo da je objekat nastanjen i da nije reč o vikendicama.

Prijave će, objašnjava, trajati tokom cele godine, a što se procedure tiče, Vukadinović dodaje da je ona jednostavna i da zapavo nema nikakvim promena u odnosu na prethodne godine.

"Mi očekujemo da već u prvoj nedelji septembra bude raspisan javni poziv za građane. To građani mogu da prate na internet stranici jedinica lokalne samouprave. Takođe, mogu da odu i u samu opštinu ili da jednostavno pozovu Ministarstvo. Od građana se očekuje samo da popune obrazac gde treba da navedu podatke o svom domaćinstvu, i da zatim navedu mere za koje nameravaju da apliciraju", navela je Maja Vukadinović za RTS.

Kako je objasnila, potrebno je da podnosioci prijave budu vlasnici objekta, a ukoliko nisu vlasnici, treba da dobiju pisanu saglasnost vlasnika. Takođe, potrebno je dostaviti i račun za struju za prethodni mesec u kojem se vidi da je potrošnja struje bila najmanje 30 kilovata.

Prvi put može da se konkuriše za više mera

Građani će moći da konkurišu za zamenu stolarije i kotlova, izolaciju, a prvi put može da se konkuriše i za više mera, a ne samo za pojedinačne.

"Postoji mogućnost da se konkuriše za pojedinačnu meru, kada će nivo subvencija biti niži, do 50 procenata. Pa smo mi, imajući u vidu veliku zainteresovanost građana da promovišemo taj program tako što smo predvideli viši procenat subvencije ukoliko se neko prijavi za više različitih mera", navela je Vukadinovićeva.

profimedia

 

Kako je objasnila, ukoliko se neko prijavi za zamenu stolarije i izolaciju, ostvariće subvencije do 55 odsto, a ako se uz to ugrade solarni paneli ili kolektori, subvencije će iznositi do 65 odsto.  Vukadinović je navela da se ove godine prijavila 131 lokalna samouprava, a da njihovo prijavljivanje zavisi od sredstava koja su odvojena za tu namenu.

Dodala je da u Beogradu u program nisu ušle samo tri opštine – Novi Beograd, Čukarica i Savski venac i da su obećale da će se prijaviti na narednom konkursu.

Govoreći o žalbama, Maja Vukadinović je navela da građani koji nisu zadovoljni mogu da se žale komisijama u lokalnim samoupravama, a da im na raspolaganju stoji i Ministarstvo rudarstva i energetike. Napomenula je da očekuju veliki odziv, kao i da će građani za subvencije moći da se prijave tokom cele godine.

Ušteda od 230 gigavat časova

Inače, Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović uručila je u julu ugovore predstavnicima 131 lokalne samouprave koje su dobile sredstva u okviru novog programa, u kojem je za subvencije domaćinstvima obezbeđeno oko 1,8 milijardi dinara, navodi se na sajtu ministarstva

Pomoćnik ministarke energetike Milan Macura reako je u aprilu da su u okviru Nacionalnog programa, koji je počeo 2021. godine, do sada sprovedena tri javna poziva i da je subvencije dobilo oko 20.000 domaćinstava.

"Uštede su na ovaj način, što se tiče energije, 230 gigavat časova. Da bi građani bolje razumeli, to je godišnja proizvodnja toplotne energije gradske toplane u Nišu, koja je treća po veličini u Srbiji. Isto tako, samanjili smo emisiju ugljen-dioksida koji emituje 58.000 vozila godišnje. To smo sve uspeli za ove nepune dve godine od kada sprovodimo nacionalni program", ističe Macura.

Na pitanje zašto neke opštine i gradovi ne konkurišu i ne koriste pomoć, Macura kaže da je program još uvek nov. Navodi da se na prvi javni poziv javilo 67 lokalnih samouprva, ali da je već prošle godine učestvovala 151 lokalna samouprava.

"Ove godine očekujemo da će sve jedinice loklane samouprve uzeti učeće i da će svi građani na teritoriji Srbije imati mogućnost da dobiju sbvenvcije i energtski saniraju svoja domaćinstva", naglašava Macura.

profimedia

 

Kako je prošle godine pisao Euronews Srbija, subvencije su mogle da se koriste za unapređenje termičkog omotača putem zamene spoljnih prozora i vrata, a ova mera obuhvata i prateću opremu, kao što su okapnice, prozorske daske, roletne, kapci i ostalo, kao i prateće građevinske radove na demontaži i pravilnoj montaži prozora i vrata. 

Druga mera se odnosi na unapređenje termotehničkih sistema zgrade putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom, odnosno na zamenu kotla ili peći, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora, ugradnju toplotnih pumpi ili grejača prostora, kao i ugradnju elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis