Biznis vesti

Obezbeđena sredstva za zamenu stolarije u 100.000 domaćinstava - poznato je i ko će imati prednost

Komentari

Autor: Tanjug

27/03/2022

-

15:21

Obezbeđena sredstva za zamenu stolarije u 100.000 domaćinstava - poznato je i ko će imati prednost
Obezbeđena sredstva za zamenu stolarije u 100.000 domaćinstava - poznato je i ko će imati prednost - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Energetska efikasnost je stub energetske bezbednosti Srbije i projekti subvencionisanja zamene stolarije i postavljanja solarnih panela doprineće smanjenju potrošnje energije i omogućiće svakom domaćinstvu u Srbiji da učestvuje u ovim projektima koje sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike. Srbija godišnje troši 40 odsto više energije u odnosu na zemlje EU kroz dotrajalu stolariju i neizolovane kuće zbog čega je država odlučila da građanima pruži finansijsku pomoć kako bi umanjili nepotrebne troškove, izjavio je Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike.

On je gostujući na TV Tanjug rekao da je Ministarstvo prošle godine raspisalo javni poziv u kome je više od 5.000 domaćinstava dobilo subvencije u iznosu od 50 odsto za zamenu stolarije, izolacije, kotlova i peći.

"Vrednost prošlogodišnjeg programa iznosi oko 10 miliona evra i do sada su završeni radovi u više od 2.800 domaćinsava. Pre dve nedelje potpisali smo ugovore sa 151 lokalnom samoupravom i izdvojili 40 miliona evra u prvom ovogodišnjem pozivu za mere energetske efikasnosti. Očekujemo da ćemo tim sredstvima sprovesti energetsku sanaciju u više od 20.000 domaćinstava. Pojednostavili smo procedure i uskoro očekujemo da će lokalne samouprave objaviti poziv za izvođače radova. Nakon toga biće objavljen i javni poziv za građane koji će se prijavljivati u svojim opštinama. Prednost na rang listama imaće građani koji imaju lošiju stolariju i oni će biti prioritet.“, rekao je Lakićević.

"Ušteda energije jednaka proizvodnji u Bloku B u TENT"

On je napomenuo da je država ove godine obezbedila dovoljno sredstava kao i da se uštedama smanjuje potrošnja energije što je jednako proizvodnji električne energije u jednoj termoelektrani.

"Država je ove godine obezbedila 250 miliona evra za unapređenje energetske efikasnosti. Svetska banka je prva međunarodna finansijska institucija koja je prepoznala kvalitet našeg programa i odobrila 50 miliona dolara koje ćemo iskoristiti za novi javni poziv u avgustu i sprovesti mere energetske sanacije u 80.000 domaćinstava. Ako nastavimo da pružamo finansijsku pomoć građanima za unapređenje energetske efikasnosti uštedećemo energiju jednaku proizvodnji električke energije u B bloku TE Nikola Tesla“, rekao je on i napomenuo da su koristi od energetske efikasnosti višestruke.

Unsplash

 

Lakićević je istakao da će građani najpre osetiti smanjenje računa, umanjiće se emisije štetnih gasova u atmosferu, ali da je veoma važno što će građani osetiti komfor nakon zamene stolarije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis