Biznis vesti

Nova Uredba o energetskoj efikasnosti: Ko može da računa na pomoć države za zamenu stolarije i izolaciju

Komentari

Autor: RTS, Tanjug, Euronews Srbija

18/04/2023

-

13:41

Nova Uredba o energetskoj efikasnosti: Ko može da računa na pomoć države za zamenu stolarije i izolaciju
Nova Uredba o energetskoj efikasnosti: Ko može da računa na pomoć države za zamenu stolarije i izolaciju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uoči uskršnjih praznika Vlada je usvojila novu Uredbu o unapređenju energetske efikasnosti za ovu godinu. Uredba precizira finansijsku podršku građanima za zamenu stare stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju kuća. Pravo na konkurs, kaže pomoćnik ministarke energetike Milan Macura, imaju svi građani Srbije, a prioritet su najugroženiji.

Uredba je, kako je rekao Macura za RTS, strupila na snagu prošle nedelje i sada se kreće u implementaciju mera koje su u njoj sadržane. Ističe da pravo na konkurs imaju svi građani Republike Srbije i da su procedure i dalje jednostavne kao što su bile.

"Jedino što je potrebno jeste da građani popune prijemni obrazac koji sadrži osnovne podatke o domaćinstvu, broju članova domaćinstva, kvadraturi, stanju stolarije i načinu na koji se greju. Bitno je da uz prijemni obrazac dostave predračun radova od izvođača odnosno mera energetske sanacije koje su predviđene", objašnjava Macura.

Naglašava da su prioritet najugroženiji i da zato u saradnji sa Centrima za socijalni rad i medijima pokušavaju do njih da dopru.

"Novi program će omogućiti za ugrožena domaćinstva, kao i druge socijalne kategorije, subvencije do čak 90 odsto", navodi Macura.

Ističe da će jedan od programa biti zamena ložišta u smislu zamene fosilnih goriva biomasom ili toplotnim pumpama, da bi se podstakle jedinice lokalne samouprave da saniraju svoje objekte kako bi smanjili zagađenje vazduha.

"Novina u Nacionalnom programu za sanaciju javnih objekata, za koji konkurišu lokalne samouprave kako bi sanirale svoje javne objekte poput škola, vrtića i domova zdravlja, jeste da će dodatne bodove dobijati one opštine koje imaju povećan nivo zagađenja vazduha. Isto tako, opštine sa najvećim sadržajem PM čestica imaće mogućnost da prijave dva programa, za razliku od prošle godine kada su mogli samo jedan", rekao je Macura.

Ušteda od 230 gigavat časova

Macura navodi da su u okviru Nacionalnog programa, koji je počeo 2021. godine, do sada sprovedena tri javna poziva i da je subvencije dobilo oko 20.000 domaćinstava.

"Negde su radovi završeni, u nekim lokalnih samouprava su u toku. Država je u saradnji sa loklanim samoupravama izdvojila 2,7 milijardi dinara, a uštede su, što se tiče energije, 230 gigavat časova. Da bi građani bolje razumeli, to je godišnja proizvodnja toplotne energije gradske toplane u Nišu, koja je treća po veličini u Srbiji. Isto tako, samanjili smo emisiju ugljen-dioksida koji emituje 58.000 vozila godišnje. To smo sve uspeli za ove nepune dve godine od kada sprovodimo nacionalni program", ističe Macura.

Na pitanje zašto neke opštine i gradovi ne konkurišu i ne koriste pomoć, Macura kaže da je program još uvek nov. Navodi da se na prvi javni poziv javilo 67 lokalnih samouprva, ali da je već prošle godine učestvovala 151 lokalna samouprava.

"Ove godine očekujemo da će sve jedinice loklane samouprve uzeti učeće i da će svi građani na teritoriji Srbije imati mogućnost da dobiju sbvenvcije i energtski saniraju svoja domaćinstva", naglašava Macura.

Za građane spreman i paket mera

Macura kaže da su u okviru novog javnog poziva za građane spremili i pakete mera, kako bi dobijali veći nivo subvecija za više mera koje sprovode.

"Za zamenu stolarije, kotlova i fasade pojedinačne mere će se subvencionisati sa 50 odsto. Kada jedno domaćinstvo odluči da sanira prozore i stavi izolaciju dobiće subveciju od 55 odsto, a može računati na uštedu energije od 25 do 30 procenta. Ako neko domaćinstvo odluči da sprovede četiri mere energetske sanacije, kao što su prozori, izolacija tavanice i fasade i zamena kotla za grejanje, država će mu pomoći sa 60 odsto, a tu će, kako je procenjno, jedno domaćinstvo ostvariti uštedu energije od 60 odsto", ističe Macura.

Kaže da ministarka insistira da se u ovoj godini napravi i "zeleni paket".

"Domaćinstvo koje želi da primeni sve mere energetske efikasnosti i pored toga uvede solarne panele za proizvodnju električne energije, dobiće subveciju čak od 65 odsto, a svoje mesečne račune će smanjiti za 80 procenta", ističe Macura.

Kako je prošle godine isticano iz ministarstva, energetska efikasnost je stub energetske bezbednosti Srbije i projekti subvencionisanja zamene stolarije i postavljanja solarnih panela doprineće smanjenju potrošnje energije i omogućiće svakom domaćinstvu u Srbiji da učestvuje u ovim projektima koje sprovodi Ministarstvo rudarstva i energetike. 

Kako je prošle godine pisao Euronews Srbija, subvencije su mogle da se koriste za unapređenje termičkog omotača putem zamene spoljnih prozora i vrata, a ova mera obuhvata i prateću opremu, kao što su okapnice, prozorske daske, roletne, kapci i ostalo, kao i prateće građevinske radove na demontaži i pravilnoj montaži prozora i vrata. 

Druga mera se odnosi na unapređenje termotehničkih sistema zgrade putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom, odnosno na zamenu kotla ili peći, zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora, ugradnju toplotnih pumpi ili grejača prostora, kao i ugradnju elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi. 

Komentari (2)

penzioner

25.04.2023 09:03

Znaci pomoci ce se samo najugrozenijima a mnogi su cekali ove akcije misleci da ce se svima dati subveencije. koliko sam razumela oni sa parnim grejanjem nece ni imati subvenciju i ima logike oni ne trose struju, ipak niko ne dogreva za vreme sezone grejanja centralnim grejanjem.

realista

30.04.2023 17:05

a mnogi su cekali ovu uredbu misleci da se odnosi na sve koji imaju suplje prozore bez obzira na fin status i izgubili vreme.

Biznis