Biznis vesti

Vlada usvojila uredbu za unapređenje energetske efikasnosti u ovoj godini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/04/2023

-

17:29

Vlada usvojila uredbu za unapređenje energetske efikasnosti u ovoj godini
Vlada usvojila uredbu za unapređenje energetske efikasnosti u ovoj godini - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o utvrđivanju Programa finansiranja aktivnosti i mera unapređenja energetske efikasnosti u ovoj godini, koji predstavlja strateški i zakonodavni okvir za efikasno korišćenje energije, a za krajnji rezultat ima povećanje javne svesti o značaju energetske efikasnoti, saopšteno je nakon sednice Vlade.

Programom je utvrđeno više ciljeva - ušteda energije i njeno racionalno korišćenje primenom proverenih, savremenih tehnologija i proizvoda čije je korišćenje ekonomski opravdano, korišćenje obnovljivih izvora energije za sopstvene potrebe, zaštita životne sredine kroz smanjenje emisije gasova koji stvaraju efekat staklene bašte, saopsteno je posle sednice Vlade. 

Takođe, predviđene su i mere unapređenja energetske efikasnosti koje imaju prioritet u finansiranju ili sufinansiranju, kao što su, pored ostalog, unapređenje termičkog omotrača zgrade, zamena termotehničkih sistema ili deo sistema efikasnijim sistemima u zgrade, modernizacija sistema unutrašnjeg osvetljenja u objektima, ugradnja solarnih kolektora u instalaciju.

Usvojene mere za podršku konditorskoj industriji

Vlada Srbije je takođe donela Uredbu o izmenama Uredbe o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima konditorskih proizvoda za otkup mleka u prahu. 

Ovom merom će se podstaći proizvođači konditorskih proizvoda da kupuju domaće mleko u prahu i time smanje pritisak na domaće mlekare koje bi nesmetano nastavile otkup mleka od poljoprivrednika, saopšteno je posle sednice vlade.

Time bi, kako se navodi, bio sprečen potencijalni poremećaj na tržištu.

Javni poziv za odobravanje prava na podršku proizvođačima konditorskih proizvoda raspisuje Uprava za agrarna plaćanja.

 

Vlada formira savete za međugeneracijsku saradnju i za pitanja starosti

Vlada je donela danas Odluku o obrazovanju Saveta za međugeneracijsku saradnju i solidarnost koji ima za cilj da podstakne i uključi sve relevantne činioce da na svim nivoima deluju kako bi se stvorile bolje mogućnosti za aktivno starenje i jačanje solidarnosti između generacija, saošteno je posle sednice Vlade.

Rad Saveta bi trebalo da podstakne ostvarivanje efikasne međusobne podrške i saradnje različitih starosnih grupa, kako bi zajednički osmislili inovativna rešenja za podizanje kvaliteta života osoba u starijem dobu, ali i dece i mladih radi jačanja međusobne socijalne kohezije i solidarnosti, saopšteno je.

Prioritet obrazovanja Saveta je i podizanje svesti o značaju međugeneracijske saradnje kao oblika potpore među tim grupama, navodi se u saopštenju.

Na sednici je usvojena i Odluka o obrazovanju Saveta za pitanja starosti i starenja čija je osnovna uloga razmatranje pitanja starenja, društvenog i ekonomskog položaja starih lica, mogućnosti korišćenja njihovih radnih i stvaralačkih potencijala i učešća u razvoju društva, privrednom i javnom životu.

Iz Vlade ističu da Savet ima za cilj, pored ostalog, da razmatra pitanja unapređenja naučnih i stručnih disciplina u oblasti gerontologije, odnosno u oblasti brige o starijima. Vlada Srbije saglasila se da se proširi područje Slobodne zone "Šabac" u Šapcu, navodi se u saopštenju

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis