Politika

Ministarstvo: Srbija unapređuje mere energetske efikasnosti

Komentari

Autor: Tanjug

05/03/2023

-

12:26

Ministarstvo: Srbija unapređuje mere energetske efikasnosti
Ministarstvo: Srbija unapređuje mere energetske efikasnosti - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se danas širom planete kao sećanje na prvi međunarodni skup stručnjaka o energetskoj efikasnosti u Austriji, 5. marta 1998. godine.

Osnovni cilj obeležavanja i podsećanja na ovaj datum je podizanje svesti građana o značaju unapređenja energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije bez narušavanja komfora, standarda života ili ekonomske aktivnosti, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako je navedeno, energetska efikasnost po aktuelnoj Strategiji razvoja energetike posmatra se kao „novi izvor energije“. 

U Srbiji je potrošnja energije u odnosu na bruto domaći proizvod tri do četiri puta veća u odnosu na zemlje EU, a dva puta u odnosu na zemlje regiona. 

Zbog toga će u narednom periodu biti izuzetno važno da se sprovedu mere unapređenja energetske efikasnosti kako bi se smanjili nepotrebni troškovi i unapredilo stanje u energetskom sektoru.

Ministarstvo rudarstva i energetike od 2021. godine realizuje Nacionalni program energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova kojim se u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave građanima dodeljuju bespovratna sredstva za mere energetske efikasnosti.

"Građani mogu da dobiju subvencije do 50 odsto ukupne vrednosti izvođenja radova na termičkoj izolaciji zidova, zameni stolarije, starih kotlova kao i za ugradnju solarnih panela. Do danas su ovim programom obezbeđene subvencije za više od 20.000 domaćinstava, dok je u 130 jedinica lokalne samouprave potpisano oko 14.000 ugovora. U saradnji sa međunarodnim finansijskim institucijama obezbeđeno je oko 70 miliona evra za nastavak realizacije programa u narednim godinama, gde očekujemo da će subvencije dobiti još 80.000 domaćinstava”, poručila je ministarka Dubravka Đedović.

Osim stambenih objekata, Ministarstvo radi i na unapređenju energetske efikasnosti objekata javnog sektora. U prethodnom periodu završeno je 107 projekata energetske rehabilitacije škola, vrtića, domova zdravlja i zgrada opština, u kojim su smanjene emisije ugljen-dioksida za 13.000 tona godišnje.

U saopštenju se naglašava da je Srbija čvrsto opredeljena za proces tranzicije energetskog sektora, u kome je unapređenje energetske efikasnosti jedan od najvažnijih strateških ciljeva.

Ministarstvo rudarstva i energetike navodi da će nastaviti da realizuje programe koji smanjuju troškove građanima, daju doprinos zaštiti životne sredine i stabilnosti energetskog sistema.

 

Komentari (0)

Srbija