Biznis vesti

Đedović Handanović: Završeni radovi na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska, puštanje u probni rad do kraja nedelje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/12/2023

-

16:40

Đedović Handanović: Završeni radovi na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska, puštanje u probni rad do kraja nedelje
Đedović Handanović: Završeni radovi na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska, puštanje u probni rad do kraja nedelje - Copyright MRE/Emilija Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Handanović rekla je danas da su završeni svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska čime će se omogućiti sigurnije i stabilnije snabdevanje gasom iz različitih izvora, posebno iz Azerbejdžana.

Ministarka je, obilazeći gasnu interkonekciju Srbija-Bugarska, rekla da je taj strateški značajan projekat za Srbiju prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vreme, za 12 meseci.

"Pre samo godinu dana smo započeli radove i za 12 meseci predanim radom izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda, četiri merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu, kao i jedna velika primopredajna stanica u Trupalama. Očekujem puštanje gasovoda u probni rad do kraja nedelje”, rekla je ministarka.

MRE/Emilija Jovanović

 

Đedović Handanović je podsetila da je potpisan ugovor o interkonekciji sa Bulgartransgasom i da je potpisan komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja sledeće godine.

"Drago mi je što je predsednik Srbije najavio da ćemo puštanje novog gasovoda u rad ozvaničiti bilateralnim posetama predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva i predsednika Bugarske Rumena Radeva što je važno zbog jačanja odnosa sa ovim zemljama, a pre svega sa Azerbejdžanom iz koga ćemo se snabdevati do 400 miliona kubnih metara gasa godišnje do 2026. dok se od 2027. godine te količine mogu povećati i tri puta", rekla je ministarka.

Kako je saopštilo Ministarstvo rudarstva i energetike, Đedović Handanović je ukazala da je gasovod Srbija-Bugarska važan i zbog gasifikacije jugoistočnog dela Srbije i procesa zelene tranzicije.

MRE/Emilija Jovanović

 

"Ovaj gasovod je važan za građane i privredu u ovom delu Srbije, posebno za priključenja u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i razvoja sekundarne gasne mreže u Nišu. Ova infrastruktura će omogućiti priključenje privrede i velikog broja domaćinstava na gas. U procesu zelene tranzicije bitno je da imamo sigurno snabdevanje gasom, da možemo da pređemo sa korišćenja uglja i mazuta na gas koji je čistiji izvor energije", rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je dodala da ovaj projekat jača poziciju Srbije na gasnoj mapi Evrope, jer gasovod Srbija-Bugarska kapaciteta 1,8 milijardi metara kubnih omogućuje i tranzit gasa iz Azerbejdžana i Кaspijskog regiona do zemalja centralne Evrope.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis