Biznis vesti

Potpisana tri sporazuma o saradnji Srbije i italijanske pokrajine Lombardije u oblasti nauke i inovacija

Komentari

Autor: Tanjug

05/12/2023

-

20:50

Potpisana tri sporazuma o saradnji Srbije i italijanske pokrajine Lombardije u oblasti nauke i inovacija
Potpisana tri sporazuma o saradnji Srbije i italijanske pokrajine Lombardije u oblasti nauke i inovacija - Copyright Tanjug/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Na inovacionom forumu Italija- Srbija “Sklapanje poslova radi inovacija”, danas su potpisana su tri sporazuma i memorandum.

Potpisani su dokumenti između AREA tehnološkog parka Trst i četiri Naučno-tehnološka parka u Srbiji - u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Čačku, zatim između Arexpo SpA i Naučno-tehnološkog parka Novi Sad, kao i Insubria Univerziterta i Univerziteta u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Nakon potpisivanja dokumenata ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović je izjavila da je italijanska pokrajina Lombardija, čiji su predsednik i brojni predstavnici prisutni na forumu, jedan od lidera u ekosistemu inovacija i startapa, ne samo u Italiji nego i u svetu.

"Ovo je odlična prilika za Srbiju da pokaže potencijale koje ima i da produbimo saradnju u oblasti nauke i inovacija. Memorandumi i sporazumi koje smo danas potpisali pomoći će da saradnju dve zemlje produbimo", rekla je ministarka i dodala da su ovi dokumenti šansa i za naše studente i inovatore.

Tanjug/Marko Đoković

 

Predsednik Lombardije Atilio Fontana je istakao da su odnosi Srbije i Lombardije odlični, da postoji memorandum sa Vojvodinom o naučno istraživačkoj saradnji i da se radi na njegovom obnavljanju.

"Današnji memorandumi su odlična prilika da nastavimo da zajedno sarađujemo i razmenjujemo iskustva. Srbija puno ulaže u razvoj inovacija i istraživanja. Razgovori koje sam danas imao sa predsednikom Srbije, premijerkom i predsednikom Skupštine su pokazali da Srbija želi da se ta saradnja proširi i produbi“, istakao je on.

Tanjug/Marko Đoković

 

Mihailo Jovanović, ministar informisanja i telekomunikacija, naveo je da je Srbija do sada sa Italijom sarađivala najviše u poljoprivredi i sportu a sada sarađuje na inovacijama.

"Ja ću ovde predstaviti dva velika infrastrukturna projekta. Jedan je kreativno inovativni centar Ložionica u Beogradu na vodi koji će postati novi centar digitalnih i inovativnih okupljanja. Drugi je veliki inovacioni distrikt u Kragujevcu, koji će biti pored Data centra i gde će biti izgrađen peti naučno-tehnološki park u Srbiji“, rekao je Jovanović.

Dodao je da je ovo prilika da pozove italijanske prijatelje da se uključe u njihovu realizaciju.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis