Politika

Begović: Srbija će na Ekspu 2027. demonstrirati duh jedinstva i saradnje

Komentari

Autor: Tanjug

27/11/2023

-

22:42

Begović: Srbija će na Ekspu 2027. demonstrirati duh jedinstva i saradnje
Begović: Srbija će na Ekspu 2027. demonstrirati duh jedinstva i saradnje - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jelena Begović poručila je večeras u Parizu, na prijemu koji je Srbija priredila za delegate Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), da će Srbija na specijalizovanoj izložbi Ekspo 2027 demonstrirati duh jedinstva i saradnje.

Prijemu u rezidenciji ambasade Srbije u Parizu prisustvovao je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, premijer Republike Koreje Han Duk-So, ministar turizma San Marina Federiko Pedini Amati, ministri i predstavnici vlada i ambasadori zemalja članica BIE i generalni sekretar BIE Dimitri Kerkentzes, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i drugi gosti.

"Čast mi je što danas stojim ovde ispred vas dok proslavljamo pobedu u organizaciji Specijalizovanog Ekspa 2027. Takmičenje je bilo izuzetno izazovno. Pre svega želim da izrazim našu zahvalnost na ogromnoj podršci koju smo dobili od svih vas. Upravo ta podrška nas je danas dovela ovde kao pobednike. Naši prijatelji su prepoznali da Srbija zaslužuje izuzetnu priliku da organizuje ovako neverovatan događaj koji će promovisati Beograd, Srbiju, Jugoistočnu Evropu i ceo svet", rekla je ministarka Begović.

Kako je navela, tema sa kojom je Srbija pobedila oslikava ideje saradnje, kulture, dobrog duha i inovativnosti. 

"Tema obuhvata čovečanstvo, sport i muziku, ali takođe naglašava nauku i inovacije za sve, jer ona istinski naglašava našu zajedničku humanost. Muzika i kultura su ono što nas čini jedinstvenim kao nacije i države, a istovremeno prevazilazi granice", rekla je Begovićeva.

Printskrin/Tanjug video

 

Poručila je da će Srbija demonstrirati duh jedinstva i saradnje na Ekspu 2027. 

"Želim još jednom da izrazim iskrenu zahvalnost svim našim prijateljima, svakom od vas što ste doprineli da budemo domaćini Ekspo izložbe 2027. Tu se ne radi samo o Srbiji, već o svima nama - to je za čovečanstvo", rekla je Begovićeva.

Ona je nazdravila na prijemu za sva stara i nova prijateljstva i poželela   da saradnja u budućnosti bude ispunjena jedinstvom i prosperitetom čovečanstva. 

"Prijem organizovan za sve prijatelje Srbije"

Ambasadorka Srbije u Francuskoj Ana Hrustanović je poželela gostima dobrodošlicu i istakla da je prijem organizovan za sve prijatelje Srbije i tim koji je doprineo pobedi Srbije u kandidaturi za organizovanje Ekspa 2027. godine.

Delegati BIE će sutra na Generalnoj skupštini BIE birati domaćina Svetske izložbe 2030. godine, između kandidata: Rim-Italija, Rijad-Saudijska Arabija i Busan-Republika Koreja, a Srbija će predstaviti dokle je stigla u pripremama za specijalizovani Ekspo 2027. 

Za organizovanje Svetske izložbe Ekspo 2030. ranije su se prijavili i Moskva i Odesa, ali je kandidatura povučena.

Svetska izložba Ekspo 2020. u Dubaiju je zbog epidemije korona virusa održana od 1. oktobra do 31. marta.

Ekspo 2025. biće održan u japanskom gradu Osaka, od 13. aprila do 13. oktobra. 
Srbija je u Parizu 21. juna ove godine pobedila u sva četiri kruga glasanja za domaćina za organizovanje međunarodne specijalizovane izložbe Ekspo 2027. u Beogradu, a takmičila se sa SAD, Argentinom, Španijom i Tajlandom.

Specijalizovani Ekspo biće održan u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. sa predloženom temom "Igraj za čovečanstvo - sport i muzika za sve".

 

Komentari (0)

Srbija