Biznis vesti

HE Đerdap 1 postigla novi dnevni rekord proizvodnje od 27.650 MWh

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

13:56

HE Đerdap 1 postigla novi dnevni rekord proizvodnje od 27.650 MWh
HE Đerdap 1 postigla novi dnevni rekord proizvodnje od 27.650 MWh - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović obišla je danas revitalizovani agregat HE "Đerdap 1", sa ruskim ambasadorom Aleksandarom Bocan Harčenkom i vd. direktorom EPS-a Dušanom Živkovićem, i istakla da je radni vek elektrane produžen za 30 do 40 godina.

"Đerdap 1 je značajan deo istorije naše žemlje, a završetkom revitalizacije postaje deo budućnosti energetskog sistema Srbije, pošto smo dobili dodatnih 114 zelenih megavata koji će dolaziti iz čiste, obnovljive energije Dunava", rekla je Đedović Handanović.

Ona je istakla da ovo energetsko postrojenje na godišnjem nivou donosi između 20 i 25 odsto ukupne proizvodnje električne energije.

Rekordi u proizvodnji su već oboreni, istakla je ministarka i dodala da jučerašnji rekord iznosi 27.640 megavat sati.

"To je dokaz da je revitalizacija uspela pošto dobijamo najveće moguće količine proizvodnje električne energije u ovom postrojenju otkada je ono otvoreno", navela je ona.

Ministarka je posebno zahvalila ruskim partnerima koji su radili sa našim stručnjacima na revitalizaciji elektrane.

"U revitalizaciju poslednjeg agregata (A3) je uloženo 180 miliona evra zajedno sa brodskom prevodnicom. Moramo da nastavimo sa ulaganjem u hidroelektrane, povećavamo kapacitete i gradimo nove, kao što je reverzibilna HE Bistrica, koja je u pripremi, a potencijalno i Đerdap 3", rekla je Đedović Handanović.

Ruski ambasador je rekao da su radovi uspešno završeni oslanjajući se na partnerstvo i prijateljstvo dva naroda.

"Koristim priliku da zahvalim u ime Vlade Rusije i ambasade, i izrazim zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je uvek držao pod kontrolom revitalizaciju  Đerapa 1, kao i Ministarstvu energetike i EPS-u", rekao je Harčenko.

Srbija istrajno i dosledno misli na svoje nacionalne interese, a u ovom slučaju na interese u oblasti energetike, poručio je Harčenko.

"Sa obzirom na geopolitičke prilike mi smo prevazišli poteškoće", poručio je on.

Živković je rekao da je hidroelektrana "Đerdap 1" ponos energetike i da će nakon revitalizacije to i ostati u narednih 30 do 40 godina.

"Završetkom revitalizacije agregata A3 završena je kompletna revitalizacija sa ruskim partnerima. Dugogodišnjom posvećenošću smo postiglu da imamo elektranu koja će u budućem periodu biti deo sigurnosti elektro-energetskog sistema", rekao je Živković.

On je napomenuo da je nakon revitalizacije dobijena dodatna snaga koja može da snabdeva oko 70.000 domaćinstava.

Zahvaljujući dobrom dotoku Dunava četvrtina proizvodnje električne energije je iz HE Đerdap 1, naveo je Živković.

Današnjem obilasku elektrane prisustvovali su i predstavnici firme koja je učestvovala u revitalizaciji "Silovije mašini".

U okviru projekta revitalizacije agregata sa povećanjem instalisane snage ugrađena je potpuno nova opreme za upravljanje, monitoring i zaštitu agregata.

Revitalizacija  agregata A3 počela je 1. septembra 2022. godine, a svi radovi su završeni po planu i A3 je od 13. novembra ove godine u redovnoj eksploataciji.

Posle pripremnog perioda, 23. avgusta 2009. godine agregat broj 6  završio je svoj radni vek, a revitalizacija ovog agregata završena je 21. juna 2011. godine.
 
Mašina ima novu, veću snagu i posle primopredajnih ispitivanja i završenog garancijskog perioda od dve godine, A6 je od 21. juna 2013. godine u redovnoj eksploataciji, navode iz hidroelektrane "Đedap 1".

Revitalizacija je završena i na agregatima br. 5 i 4 i 1 i 2, i njihovi proizvodni rezultati su, takođe, na zavidnom nivou.  

Dunav je naišao taman toliko da agregati rade skoro na maksimumu i 23. novembra oboren je prvi rekord dnevne proizvodnje energije.

Rekord je obaran osam puta i najnoviji iznosi 27.650 MWh.

 

Komentari (0)

Biznis