Biznis vesti

Vesić: Potpuno obnovljen i pušten u saobraćaj "Sarajevski most", pogođen tokom NATO bombardovanja

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

15:22

Vesić: Potpuno obnovljen i pušten u saobraćaj "Sarajevski most", pogođen tokom NATO bombardovanja
Vesić: Potpuno obnovljen i pušten u saobraćaj "Sarajevski most", pogođen tokom NATO bombardovanja - Copyright Tanjug/MGSI/Koridori Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Čuveni "Sarajevski most" preko Južne Morave, na ulazu u Grdeličku klisuru, potpuno je rekonstruisan i pušten u saobraćaj u podne, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Vesić je istakao da će nakon obnove mosta, Grdelica kroz koju prolazi auto-put E-75 biti rasterećena saobraćaja, koji je bio preusmeren na auto-put tokom izvođenja radova na mostu na paralelnom državnom putu.

Tanjug/MGSI/Koridori Srbije

 

On je podsetio da je Sarajevski most, koji je 1960. godine izgradilo preduzeće "Put" iz Sarajeva, skoro uništen 30. aprila 1999. godine tokom NATO bombardovanja, navedeno je u saopštenju. 

Obnova mosta započela je u avgustu 1999. godine i završena u aprilu 2000. godine.

"Najnovijom rekonstrukcijom mosta preko Južne Morave, železničke pruge Beograd - Niš - Preševo - državna granica (Tabanovce) i dva lokalna puta, most je doveden u tehnički ispravno stanje, čime su obezbeđeni uslovi za bezbedno odvijanje saobraćaja preko i ispod mosta", istakao je Vesić. 

Tanjug/MGSI/Koridori Srbije

 

On je precizirao da je projekat rekonstrukcije obuhvatio radove na izgradnji nove kolovozne ploče i nove pešačke staze mosta.

U okviru radova na rekonstrukciji mosta završeni su i radovi na postavljanju saobraćajne signalizacije i opreme, izmeštanju elektroenergetskih i telekomunikacionih instalacija i radovi na izradi dekorativnog i javnog osvetljenja mosta, dodao je ministar Vesić.

Tanjug/MGSI/Koridori Srbije

 

Konstrukcija mosta sastoji se od dve različite konstrukcije, ukupne dužine 214,7 metara. Ukupna širina mosta je 10,5 metara, a širina kolovoza na mostu 6,6 metara.

Tanjug/MGSI/Koridori Srbije

 

Tokom rekonstrukcije, ugrađeno je 786 kubnih metara betona, 106 tona armarure, 1.684 metara karbonskih traka i 461 tona asfalta, a investitor projekta su Koridori Srbije.

Komentari (0)

Biznis