Biznis vesti

Bugarska će ukinuti takse na tranzit ruskog gasa koji ide ka Srbiji i Mađarskoj

Komentari

Autor: Tanjug

12/12/2023

-

10:19

Bugarska će ukinuti takse na tranzit ruskog gasa koji ide ka Srbiji i Mađarskoj
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Bugarske obustaviće takse na tranzit ruskog gasa koji prolazi kroz tu zemlju ka Srbiji i Mađarskoj, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

U pitanju su takse koje su  na snazi od polovine oktobra, a Srbija i Mađarska koje dobijaju gas tranzitnim gasovodom iz Bugarske su osudile ovaj potez, strahujući da će dodatne troškove platiti potrošači.

Srbija i Mađarska su se zbog taksi Bugarske zvanično obratile Evropskoj komisiji, a ministarka energetike Dubravka Đedović prokomentarisala je za Euronews Srbija da se radi o "važnom, političkom pitanju".

"Mađarska je pokrenula upit ka EU, jer kao članica EU smatra da je uvođenje ovih taksi bilo protivno ovim evropskim pravilima. Imamo neke primere gde su takve odluke u prošlosti obustavljene i drago nam je da je tako i ovoga puta. Mi smo se obratili Energetskoj zajednici, čiji smo član i ona je taj upit uputila Evropskoj Komisiji pa smo na taj način rešili potencijalni problem te naši gradjani neće plaćati gas po višim cenama", ocenila je Đedović.

Komentari (0)

Biznis