Biznis vesti

Narodna banka Srbije: Više instant plaćanja za 27,3 odsto u trećem tromesečju

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

15:26

Narodna banka Srbije: Više instant plaćanja za 27,3 odsto u trećem tromesečju
Narodna banka Srbije: Više instant plaćanja za 27,3 odsto u trećem tromesečju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji je u trećem tromesečju ove godine bilo za 27,33 odsto ili 3,6 miliona instant plaćanja više u odnosu na isti prošlogodišnji period, objavila je danas Narodna banka Srbije.

Kako je navedeno, doprinos instant plaćanja rastu upotrebe bezgotovinskih plaćanja u zemlji ne jenjava. 

Njih građani izvršavaju korišćenjem servisa koje pruža IPS sistem Narodne banke Srbije, a prosečan dnevni broj izvršenih plaćanja u trećem tromesečju iznosio je 182.030, što je za skoro 40.000 više nego u istom periodu 2022. godine.

Usluge koje su omogućene u IPS platnom sistemu, pored slanja instant transfera odobrenja bilo kom primaocu s tekućim računom u banci, odnose se na plaćanja računa za mesečne obaveze prema pružaocima komunalnih i drugih usluga skeniranjem jedinstvenog NBS IPS QR kôda odštampanog na računu ili fakturi.

Takođe za plaćanje na fizičkim i internet prodajnim mestima putem metoda IPS skeniraj i IPS pokaži, metodom plaćanja IPS skeniraj na internet prodajnom mestu, kojim se putem deep link tehnologije plaćanje izvršava u nekoliko klikova.

Zatim plaćanja korišćenjem usluge Prenesi - određenom oznakom primaoca sredstava, tj. brojem mobilnog telefona; na sajtu NBS dostupni su i servisi Generator i Validator, kojima je omogućeno generisanje (tehnička priprema) NBS IPS QR kôda, kao i validacija (tehnička provera) već pripremljenog NBS IPS QR kôda.

Građani se sve više oslanjaju na aplikacije mobilnog bankarstva, a naročito na uslugu Prenesi, za koju je na kraju trećeg tromesečja 2023. godine registrovano više od 300.000 korisnika. 

Registracija za uslugu vrlo je jednostavna i brzo se obavlja u okviru same aplikacije mobilnog bankarstva. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis