Biznis vesti

Narodna banka Srbije zadržala stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala na nula procenata

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2023

-

10:51

Narodna banka Srbije zadržala stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala na nula procenata
NBS - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je danas da je stopa kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Srbiju zadržana na nepromenjenom nivou i da time centralna banka naše zemlje nastavlja da daje podršku kreditnom tržištu u uslovima zaoštrenih globalnih finansijskih uslova.

Kako se navodi, odluku da stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Srbiju zadrži na nivou od nula procenata doneo je izvršni odbor NBS na sednici 7. decembra.

NBS podseća da u okviru svoje nadležnosti da utvrđuje mere i aktivnosti za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, a na osnovu Odluke o adekvatnosti kapitala banke na tromesečnom nivou obračunava referentni pokazatelj na osnovu kojeg utvrđuje stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Srbiju.

Dodaje se i da se obračun referentnog pokazatelja zasniva na odstupanju međusobnog odnosa ukupnih kredita i bruto domaćeg proizvoda od njegovog dugoročnog trenda. 

"Na osnovu podataka iz septembra 2023, učešće ukupnih kredita u bruto domaćem proizvodu iznosilo je 86,9 odsto, dok je ocenjena vrednost odstupanja ovog učešća od svog dugoročnog trenda iznosila 0,2 procentna poena", piše u saopštenju NBS.

Zaštitni slojevi kapitala su dodatni osnovni akcijski kapital koji je banka u obavezi da održava iznad propisanog regulatornog minimuma, a kako navodi NBS, prednosti njihovog uvođenja su u tome što se njima povećava otpornost banaka na gubitke, smanjuju se prekomerne ili potcenjene izloženosti i ograničava raspodela kapitala. 

Odlukom o adekvatnosti kapitala od 15. decembra 2016, propisano je da je banka u obavezi da na pojedinačnoj i konsolidovanoj osnovi održava zaštitni sloj za očuvanje kapitala u iznosu od 2,5 odsto njene rizične aktive, a zaštitni sloj za očuvanje kapitala može se sastojati samo iz elemenata osnovnog akcijskog kapitala i primenjuje se od 30. juna 2017.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis