Biznis vesti

Bruto devizne rezerve NBS na kraju novembra 24,16 milijardi evra

Komentari

Autor: Tanjug

11/12/2023

-

15:26

Bruto devizne rezerve NBS na kraju novembra 24,16 milijardi evra
NBS - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju novembra iznosile su 24,16 milijardi evra (24.163,1 milion evra) i bile su za 225,7 miliona evra niže nego krajem oktobra, objavila je danas centralna banka. 

Na ovom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 175,1 odsto i 6,5 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20.113,7 miliona evra, što je za 140,1 milion evra niže nego krajem prethodnog meseca. 

Na smanjenje bruto deviznih rezervi u novembru uticalo je neto razduženje države po osnovu deviznih kredita u iznosu od 129,7 miliona evra i izmirivanja ostalih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 53,3 miliona evra, zatim povlačenje devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 51,2 miliona evra i intervencije Narodne banke Srbije neto prodajom deviza na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 45,0 miliona evra.

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija i po drugim osnovama u ukupnom iznosu od 128,6 miliona evra.

Uticaj tržišnih faktora na devizne rezerve bio je negativan u neto iznosu od 75,1 miliona evra kao posledica slabljenja dolara u odnosu na evro za oko 3,4 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo povećanje cene zlata za oko 1,9 odsto na međunarodnom tržištu. 

Obim realizovane trgovine devizama na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 741,3 miliona evra i bio je za 20,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. 

U prvih 11 meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 7.151,5 miliona evra. U novembru vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

Narodna banka Srbije je na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u novembru neto prodala 60 miliona evra. 

Od početka 2023. godine, Narodna banka Srbije je neto kupila 3.350 miliona evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru u uslovima izraženih aprecijacijskih pritisaka na domaćem deviznom tržištu.

Komentari (0)

Biznis