Društvo

Kako, gde i do kada platiti račune za struju i Infostan: Građani zabrinuti da će plaćati kamate i ostati bez popusta

Komentari

Autor: Euronews Srbija, RTS

21/11/2023

-

16:40

Kako, gde i do kada platiti račune za struju i Infostan: Građani zabrinuti da će plaćati kamate i ostati bez popusta
E-Stock/Dimitrije Goll - Copyright E-Stock/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Mnogi građani Beograda još nisu platitli oktobarske račune za struju i Infostan jer su zbog štrajka dela radnika Pošte njihovi sandučići ostali prazni. Rok za plaćanje računa za struju sa popustom je 28. u mesecu, na šalterima gde se plaća struja su gužve, a građani zabrinuti da će ostati bez popusta. S druge strane, JKP Infostan saopštio je da je rok za ostvarivanje popusta na oktobarske račune produžen do četvrtka, 30. novembra. 

Odnedavno su svi računi za struju postavljeni na novom portalu "Uvid u račun" koji se nalazi na sajtu EPS-a. Građani mogu da ih preuzmu bezbedno i brzo sa portala "Uvid u račun" i plate elektronski bez odlaska na šaltere, putem sistema za instant plaćanja (IPS Skeniraj) i platnim karticama Dina, Visa i MasterCard. 

Građani su, međutim, navikli da račune dobijaju na kućne adrese i to za struju oko 15. u mesecu. Zabirnuti su da će da plate zateznu kamatu ako račune ne plate na vreme, a ne žele ni da ostanu bez popusta od 5 odsto za redovno plaćanje.

Iz EPS-a uverevaju da nema razloga za zabrinutost građana i da veruju da će svi građani u roku za plaćanje dobiti svoje račune. 

Izvršni direktor snabdevanja u EPS-u Radovan Stanić rekao je da je EPS sve račune predao Pošti na podelu i da očekuju da će najveći broj građana biti u prilici da svoje račune plati na vreme i ostvari popust od 5 odsto koji je omogućen za redovno plaćanje.

"Mi zaista očekujemo da će svi kupci u roku za plaćanje dobiti svoj račun. Bez obzira na to, predlažemo da svi posete portal eps.rs na kome mogu steći uvid u svoje račune i taj portal pruža niz mogućnosti. Možete videti svoju potrošnju unazad tri godine, sve uplate unazad tri godine. Stvara vam mogućnost da račun preuzmete i ima čak mogućnosti da ga platite, tako da nema potrebe da čekate u redovima na šalterima", objašnjava Stanić za RTS.

Ističe da se pri tome plaća dvadesetak dinara, što nije trošak koji naplaćuje EPS, već trošak bankarske institucije preko koje se vrši plaćanje. 

"Znate i sami da je ta provizija daleko manja od plaćanja na šalterima pošta i nekih banaka", dodaje Stanić.

Na pitanje da li EPS razmišlja da pomerili rokove za plaćanje upravo zbog štrajka u Pošti, Stanić kaže da prate situaciju na terenu i da će u skladu sa tim postupati.

"Još jednom kažem da korišćenjem portala prestaje svaka potreba za čekanjem poštara, guranjem u redovima i čekanjem na kopiju račun", poručio je Stanić.

Po račune za Infostan u Danijelovu ili 11 ekspozitura u gradu 

Zbog štrajka poštara, određen broj korisnika još nije dobio ni račune za Infostan na kućnu adresu. JKP Infostan objavio je na svom sajtu da je sve račune za oktobar dostavio nadležnom preduzeću radi distribucije. 

To preduzeće je obavestilo građane da je zbog otežane distribucije računa, rok za ostvarivanje popusta na oktobarske račune produžen do četvrtka, 30. novembra. 

Građani svoje račune mogu preuzeti i lično, u bilo kojoj ekspozituri i direkciji preduzeća.

Sedište Infostana je u Danijelovoj 33, i u 11 ekspozitura u Beogradu 

Eskpozitura Voždovac je u Ustaničkoj 53, na Vračaru u Njegoševoj 84, u Zemunu u Dr Nedeljka Ercegovca 27, na Zvezdari u Subotičkoj 1, dok su u Novom Beogradu dve ekspoziture - u Narodnih heroja 30 i Dušana Vukasovića 31. 

Građani račune mogu preuzeti i u ekspozituri na Paliluli u Ulici Ilije Garašanina 5, na Čukarici na Đumadijskom trgu 6, u Rakovici u Miška Kranjca 12, na Savskom vencu u Dr Aleksanra Kostića 15a i na Starom gradu u Ulici kneginje Zorke 3. 

Ako račun nije stigao, postoji mogućnost registracije na platformu za elektronsku dostavu i plaćanje računa eSanduče.

 

 

Komentari (0)

Srbija