Biznis vesti

Struja od danas skuplja za osam, gas za 10 odsto: Ko će imati pravo na popuste i kako se može uštedeti energija?

Komentari

Autor: Lj. G.

01/11/2023

-

07:01

Struja od danas skuplja za osam, gas za 10 odsto: Ko će imati pravo na popuste i kako se može uštedeti energija?
Struja od danas skuplja za osam, gas za 10 odsto: Ko će imati pravo na popuste i kako se može uštedeti energija? - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Struja u Srbiji će od danas poskupeti za osam odsto i kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce biće 10,26 dinara, a sa porezom na dodatu vrednost (PDV) 14,29 dinara. Država i Elektroprivrede Srbije najavile su smanjenje računa do 40 odsto onima koji umanje potrošnju odnosno koji se ne budu grejali na električnu energiju. Osim struje, od 1. novembra poskupeće i gas i to za 10 odsto.

Prema računici Srbijagasa, povećanje će iznositi oko 847 dinara, na potrošnju od 2.100 kilovat-sati ili 200 kubnih metara, dok će na 400 kubika račun biti veći oko 1.600 dinara. 

Poskupljenje struje i gasa od 1. novembra biće drugo poskupljenje tih energenata ove godine, s obzirom na to da je gas od 1. maja poskupeo za 10 odsto, a struja za osam odsto. 

Koliko će koštati struja  

Prema cenovniku koji je će važiti od 1. novembra, a koji je ranije objavila Elektroprivreda Srbije, kod dvotarifnih brojila, jeftiniji kilovat struje, u tzv. zelenoj zoni, gde spada potrošnja do 350 kilovata, koštaće 2,277 dinara umesto sadašnjih 2,084 dinara. Skuplji kilovat u ovoj zoni koštaće 9,109 dinara, a do 1. novembra košta 8,336 dinara.

Jeftiniji kilovat u tzv. plavoj zoni, koja obuhvata potrošnju od 350 kilovata do 1.600 kilovata, koštaće 3,416 dinara umesto sadašnjih 3,126 dinara.

Skuplji kilovat u ovoj zoni koštaće 13,663 dinara, a sada košta 12,504 dinara.

Jeftiniji kilovat u tzv. crvenoj zoni, gde spada potrošnja iznad 1.600 kilovata, od 1. novembra će koštati 6,831 dinar, umesto 6,252 dinara. 

Kod jednotarifnih brojila kilovat u zelenoj zoni koštaće 7,970 dinara, umesto dosadašnjih 7,294 dinara, u plavoj zoni 11,955 dinara, umesto 10,941, a u crvenoj zoni 23,911 umesto 21,882 dinara.

Ko može da računa na umanjenje računa na struju 

Ministarka Đedović Handanović je ranije rekla da odgovornim ponašanjem prema potrošnji električne energije svi građani mogu umanjiti svoje račune tokom grejne sezone i do 40 odsto. 

Tako se za uštede energije od pet do 15 odsto obračunava popust od 20 odsto, za smanjenu potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 odsto, dok građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto mogu da računaju na popust od 30 odsto.

"Oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariće popust od 35 odsto, a najveći popust od 40 odsto imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto", kaže vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije" Dušan Živković. 

On je ranije za Tanjug rekao da će se domaćinstvima obračunavati popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

E-Stock/Konstantin Bajčetić, Dimitrije Goll, profimedia

 

Kako bi se popusti obračunali, Živković je naglasio da je važno da se zna da domaćinstvo mora da ostvari uštedu ili u odnosu na isti mesec prethodne godine ili na isti mesec 2021. godine.

Preporuka da EPS i predstojeće zime obračunava građanima popuste od 20 do 40 odsto za racionalnu potrošnju struje usvojila je Vlada Srbije na predlog resornog ministarstva, 28. septembra. Popusti će važiti počev od oktobarskih računa ove godine, zaključno sa računom za mart sledeće godine.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je ranije da je za socijalno ugrožene građane obezbeđeno tri i po puta više sredstava u budžetu da bi, kada dođe do povećanja cena struje i gasa, mogli da ostvare popust.

Vlada Srbije usvojila je pre nekoliko dana izmene Uredbe o energetski ugroženom kupcu koje predviđaju da penzionerima sa minimalnom penzijom, a koja ne prelazi 21.766,26 dinara, računi za struju budu niži za dodatnih 1.000 dinara tokom grejne sezone.

Izmene i dopune te uredbe, koje su usvojene na predlog Ministarstva rudarstva i energetike, omogućiće većem broju građana da dobiju popust za električnu energiju, gas ili grejanje. 

Pored prepoznavanja novih posebno osetljivih grupa domaćinstava, izmene Uredbe će omogućiti da se postupak ostvarivanja prava na status energetski ugroženog kupca sprovodi po službenoj dužnosti, kroz razmenu podataka između nadležnih institucija i snabdevača. 

Vlada Srbije je u decembru 2022. godine donela novu Uredbu o energetski ugroženom kupcu kojom je unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi omogućila većem broju domaćinstava da ostvare pravo na umanjenje računa za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje.

Ovim propisom, građanima koji sa svojim primanjima ne mogu da priušte dovoljnu količinu energije za svakodnevne potrebe, omogućeno je smanjenje računa i do 50 odsto, a do sada je oko 72.000 domaćinstava ostvarilo ovo pravo, naveli su ranije iz resornog ministarstva.

Kako uštedeti 

Profesor Mašinskog fakulteta Miloš Banjac ranije je rekao da će povećanje cena energije dovesti do toga da se sami građani zapitaju kako mogu da uštede na energiji, a za one koji žele da uštede struju, dao je nekoliko saveta kako to da urade. Prvi od njih je za oko 15 odsto građana koji se greju na električnu energiju.

"Preporuka je da se ne greju elektrootpornim grejačima kao što su grejalice ili TA peći, već da pređu na toplotne pumpe ili invertere. Na taj način smanjiće potrošnju tri do četiri puta", rekao je Banjac za Tanjug.

Sledeći na listi potrošača je bojler, gde, kako ističe, nemamo mnogo tehničkih opcija, ali pravilnim korišćenjem možemo ostvariti uštede od 10 do 20 odsto.

"Koliko god je moguće, da se bojler puni noću pošto je noćna tarifa četiri puta jeftinija od dnevne.

U grupu velikih potrošača struje spadaju svi grejači vazduha i vode, pri tome na grejače vazduha mislim rerne, a za vodu mislim na električne štednjake, veš mašine, mašine za suđe. Sve njih treba, koliko god je moguće, koristiti noću kada je jeftinija struja", savetuje Banjac.

Dodaje da danas sve mašine za pranje veša i suđa imaju mogućnost programiranja početka rada, tako da niko ne mora da ostaje budan zbog jeftinije tarife. Ističe da se svi električni uređaji dele na tri kategorije. Prva su oni najveći potrošači, koji greju vazduh i vodu. 

Kako navodi, druga grupa su oni koji pretvaraju električnu energiju u svetlosnu i zvučnu energiju kao svetlo, televizori, kompjuteri, dok su treća grupa pasivni potrošači koji su non-stop uključeni i troše malo struje, ali stalno rade kao što su transformatori, risiveri, ruteri.

Komentari (0)

Biznis