Biznis vesti

Živković: EPS spreman za zimsku sezonu

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2023

-

15:28

Živković: EPS spreman za zimsku sezonu
Živković: EPS spreman za zimsku sezonu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti generalnog direktora "Elektroprivrede Srbije" (EPS) Dušan Živković izjavio je da je to preduzeće potpuno spremno za predstojeću zimsku sezonu.

"Uradili smo u prethodnom periodu sve pripreme i planske remonte. U toku su razne probe i testovi i mogu da potvrdim da smo sigurni za bezbedno snabdevanje električnom energijom potošača u narednom periodu, posebno tokom zime", rekao je on za Tanjug.

Živković je naglasio da je najbolja potvrda da možemo biti mirni u narednom zimskom periodu i to da imamo dovoljno vode u akumulacijama, kao i da na deponijama imamo dovoljno zaliha uglja koje su, kako je dodao, u petak iznosile 2,3 miliona tona.

Direktor EPS je kazao i da je najveći deo remonta u prethodnom periodu urađen kod proizvodnih kapaciteta EPS-a.

"Blok A5 je imao najveći remont, a od značaja je i revitalizacija Đerdapa 1 i poslednjeg agregata A3, koji je u finalnoj fazi ispitivanja pred puštanje i time se završava kompletna revitalizacija Hidroelektrane (HE) "Đerdap 1", što nas dovodi u jedan dugoročni miran period kada je reč o hidroenergetici", dodao je Živković.

Prema njegovim rečima, revitalizacijom svih šest agregata praktično je dobijena jedna nova elektrana instalisane snage oko 100 megavata i sada će HE "Đerdap 1" imati snagu 1.140 megavata.

Popusti za građane

Na pitanje kolike sve popuste građani mogu da očekuju za struju u narednom periodu, v.d. generalnog direktora EPS-a kaže da građani, osim tradicionalnih popusta za redovno plaćanje, mogu ostvariti uštede na računima i do 40 odsto.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Ove zime je napravljen jedan porogram koji osim tradicionalnih popusta obezbeđuje i neke druge popuste kao ohrabrenje za građane da štede, ali i zbog naše želje da pospešimo energetsku efikasnost kojim bi doneli neke dodatne uštede EPS", kazao je on.

Živković je objasnio da se za uštede energije od pet do 15 odsto obračunava popust od 20 odsto, za smanjenu potrošnju od 15 do 20 odsto popust je 25 odsto, dok građani koji smanje potrošnju struje između 20 i 25 odsto mogu da računaju na popust od 30 odsto.

"Oni koji uštede između 25 i 30 odsto energije ostvariće popust od 35 odsto, a najveći popust od 40 odsto imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije smanje za više od 30 odsto", rekao je on.

Sagovornik Tanjuga je naveo i da će se domaćinstvima obračunavati popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

Kako bi se popusti obračunali, Živković je naglasio da je važno da se zna da domaćinstvo mora da ostvari uštedu ili u odnosu na isti mesec prethodne godine ili na isti mesec 2021. godine.

Preporuka da EPS i predstojeće zime obračunava građanima popuste od 20 do 40 odsto za racionalnu potrošnju struje usvojila je Vlada Srbije na predlog resornog ministarstva, 28. septembra.

Popusti će važiti počev od oktobarskih računa 2023., zaključno sa računom za mart 2024. godine.

Cena struje

Cena struje u Srbiji od 1. novembra biće veća za osam odsto i kilovat-sat struje za domaćinstva i male kupce biće 10,26 dinara, a sa porezom na dodatu vrednost (PDV) 14,29 dinara.

E-Stock/Dimitrije Goll

 

Ovo poskupljenje struje od novembra biće drugo poskupljenje ove godine, jer je od 1. maja cena električne energije veća za osam odsto i trenutno ona košta 13,31 dinar po kilovat satu sa porezom.

U Srbiji danas zvanično počinje grejna sezona za snabdevanje toplotnom energijom stambenih i poslovnih prostorija i ona traje do 15. aprila 2024. godine.

U periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti mogu da se greju u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu od 12 stepeni Celzijusa ili nižu, odnosno ako u nekim gradovima ili opštinama temperatura vazduha u tri dana uzastopno bude u 21 čas 12 stepeni ili niža.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis