Biznis vesti

Direktor EPS: Sve je spremno za grejnu sezonu

Komentari

Autor: Fonet

08/10/2023

-

14:06

Direktor EPS: Sve je spremno za grejnu sezonu
Direktor EPS: Sve je spremno za grejnu sezonu - Copyright Tanjug/Danilo Mijatović

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je da je to preduzeće spremno za grejnu sezou i da su svi preduslovi stvoreni - i što se tiče deponija uglja i vode u akumulacijama.

"Akumulacije su na nivou 600 gigavat časova, dok su zalihe uglja na deponijama premašile dva miliona tona. Najvažniji remonti su završeni. Spremni smo i finansijski, likvidni smo i blagovremeno izmirujemo sve obaveze", rekao je Živković za Politiku.

On je naveo da je za devet meseci u elektranama EPS, koji je u subotu obeležio 130 godina rada, proizvedeno za 13,6 odsto više energije nego u istom periodu prošle godine.

"Zahvaljujući spremnosti i dobroj hidrologiji, naše hidroelektrane proizvele su za skoro 42 odsto više kilovat-sati i to je maksimalna hidroproizvodnja u poslednje 23 godine", istakao je Živković.

Upitan o godišnjoj proizvodnji uglja u EPS, on je naveo da je u zavisnosti od uslova, godišnja proizvodnja na kolubarskim i kostolačkim kopovima oko 34 miliona tona, što je dovoljno za stabilno snabdevanje termoelektrana, uz napomenu da je nešto više od 17 miliona tona potrebno za pola godine, pod uslovom da je reč o prosečno hladnoj zimi.

Na pitanje hoće li uskoro biti pušten u rad "Kostolac B-3", Živković je kazao da se "Kostolac B-3" od 350 megavata gradi po savremenim tehnologijama i poštovaće sve evropske tehničke i standarde zaštite životne sredine.

"U toku su probe i ispitivanja sistema, podsistema i svih neophodnih aktivnosti uključujući završetak dokumentacije za probni rad. Posluje se po strogim procedurama, idemo korak po korak, što bi se reklo 'školsko' puštanje sistema. Važno je da je svakoga dana progres evidentan", kazao je Živković, istakavši da privatizacija EPS nije opcija ni za EPS ni za državu. 
 

Komentari (0)

Biznis