Biznis vesti

Eliminisanje visokih provizija i brža usluga: Koje su koristi od direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore

Komentari

Autor: Ljiljana Gradinac

14/12/2023

-

09:12

Eliminisanje visokih provizija i brža usluga: Koje su koristi od direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore
Eliminisanje visokih provizija i brža usluga: Koje su koristi od direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktan platni promet između Srbije i Crne Gore uspostavljen je od 11. decembra što znači da se transakcije u evrima između građana i privrede Srbije i Crne Gore mogu direktno realizovati. Postavlja se pitanje kakve su koristi od tog sistema za građane. Sagovornici Euronews Srbija pozdravljaju taj potez i navode da će na taj način biti omogućena jeftinija, ali i brža i efikasnija usluga za korisnike. 

U Narodnoj banci Srbije kažu da svaki vid povezivanja u finansijskom sistemu može biti samo od koristi državama - Srbiji i Crnoj Gori i njihovim građanima budući da će jednom povezana  infrastruktura omogućiti još veću razmenu dobara i usluga, a podršku i oslonac toj razmeni treba da predstavlja i efikasan platni promet. 

Universal Capital Bank AD Podgorica je prva banka s teritorije Crne Gore koja je učesnik u Međunarodnom kliring sistemu u devizama Narodne banke Srbije i ona će, kako navodi NBS, imati mogućnost da, za razliku od alternativnih puteva, koji su najčešće spori i skupi, svojim klijentima ponudi izvršavanje transakcija u evrima istog dana, a sa znatno nižim troškovima.

U NBS navode da su upoznati da postoji interesovanje i drugih banaka sa teritorije Crne Gore da se uključe u Međunarodni kliring sistem u devizama Narodne banke Srbije i iskoriste prednosti koje on pruža. 

profimedia

 

Tako je guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković rekla da imajući u vidu sve prednosti, poziva i druge banke s teritorije Crne Gore da se uključe u taj sistem. 

Koje su prednosti 

Guvrnerka je objasnila da učesnici imaju mogućnost da za svoje klijente u toku istog dana izvrše transakcije za naloge koji se pošalju do 14 časova.

Dodaje da je izvršavanje transakcija između banaka s teritorije zemalja regiona omogućeno po znatno povoljnijim uslovima u odnosu na alternativne načine plaćanja koji su trenutno dostupni. 

"Narodna banka Srbije kao operator Međunarodnog kliring sistema sve aktivnosti za druge centralne banke i banke s teritorije drugih zemalja učesnica u ovom sistemu obavlja potpuno besplatno – odnosno centralnim bankama i bankama s teritorije druge države učesnice u sistemu ne naplaćuje nikakve naknade. Na ovaj način građanima i privredi Crne Gore omogućen je ne samo direktan platni promet sa Srbijom već i s građanima i privredom Bosne i Hercegovine", rekla je nedavno Tabaković.

Kakva je korist za građane 

Profesor Univerziteta Singidunum Nikola Stakić rekao je za Euronews Srbija da pozdravlja uspostavljanje direktnog platnog prometa između Srbije i Crne Gore naročito imajući u vidu bliskost između dve zemlje, uključujući i ekonomsku. 

Za građane će, navodi Stakić, to značiti jeftiniju uslugu koja će biti brža i efikasnija kako bi se izbegle ipak neke velike provizije koje naplaćuju te tzv. korespodentske banke koje imaju tu ulogu posrednika između dveju strana. 

"Sada se taj trošak na neki način elimiše, što će efektivno smanjiti sveukupne transakcione troškove. Ukoliko postoji veliki obim transakcija između rezidenata dveju republika za različite namene na agregatnom nivou, to će značiti jednu određenu uštedu. Sa druge strane, to će dodatno stimulisati transakcije kroz zvaničan finansijski i bankarski sistem i verovatno će nakon nekog određenog perioda i umanjiti dosadašnje nezvanične tokove novca. Sigurno će to imati uticaja i na to, videćemo kakav će biti efekat nakon nekog određenog perioda", rekao je profesor. 

I Dejan Gavrilović iz Udruženja "Efektiva" kaže da će korist imati građani koji imaju neki platni promet sa Crnom Gorom u smislu da će transakcije koje rade da budu jeftinije. 

profimedia

 

"Uštedeće neki novac. Za neke specifične okolnosti je neophodna ta brzina i to je jedan benefit ne samo za građane nego i za privredu. I privredi će to omogućiti nešto efikasnje poslovanje, onda bi po nekoj logici stvari to moglo da se prenese i na neku korist ka potrošačima", rekao je Gavrilović za Euronews Srbija. 

On je naveo da je sa direktnim platnim prometom, slanje novca kao da se faktički obavlja u zemlji. 

"Biće jeftinije, efikasnije, brže. To će da znači onim građanima koji imaju nekretnine u Crnoj Gori pa treba da plažaju neke račune ili građanima koji na neki način imaju poslovni odnos ili neki drugi pa imaju potrebe za tako nečim. Oni koji imaju potrebu za tim sistemom, njima će to svakako značiti", kaže Gavrilović. 

"Sagledati praktične aspekte u cilju uštede"  

Narodna banka Srbije obavlja funkciju operatora Međubankarskog i Međunarodnog kliring sistema u devizama i u njemu je do 11. decembra učestvovalo 12 poslovnih banaka s teritorije Republike Srbije, NBS i sedam poslovnih banaka s teritorije Bosne i Hercegovine, a od 11. decembra i Universal Capital Bank AD Podgorica.

Profesor Stakić kaže da treba sagledati svaki praktični apsekt i u platnom smislu kako da se integrišemo u regionu sve sa ciljem jedne bolje efikasnosti i uštede za krajnje korisnike. 

"Ne treba zanemariti i tu funkciju kretanja novčanih tokova kroz zvanični finanijski sistem. U zemljama Zapadnog Balkana generalno postoji tendencija ka držanju veće količine gotovog novca, te tzv. keš ekonomije, a direktni platni promet će samo dalje doprineti većem protoku novca kroz zvaničan sistem", rekao je Stakić. 

Gavrilović kaže da je takav sistem postojao u nekadašnjoj Jugoslaviji. 

"Sada se ponovo udružujemo kako bi se građanima omogućile neke stvari koje su pre 30 godina bile normalne, a u međuvremenu smo ušli u 21. vek, vek tehnologije, napretka, a u stvari se vraćamo na neke stvari koje su odavno postojale. Ali svako olakšanje života građanima je neki korak napred i treba ga pozdraviti", rekao je Gavrilović. 

Komentari (0)

Biznis