Biznis vesti

"Korporativne obveznice atraktivne institucionalnim investitorima": Bloomberg Adria analitičari o tržištu akcija

Komentari

Autor: Boomberg Adria

27/12/2023

-

13:21

"Korporativne obveznice atraktivne institucionalnim investitorima": Bloomberg Adria analitičari o tržištu akcija
"Korporativne obveznice atraktivne institucionalnim investitorima": Bloomberg Adria analitičari o tržištu akcija - Copyright Bloomberg Adria

veličina teksta

Aa Aa

Godina za nama je bila izuzetna za tržište akcija. Bloomberg Adria analitičari očekuju da će na tržištu akcija rasti oni sektori koji budu povezani sa javnim investicijama, s obzirom da će to biti glavni pokretači rasta u periodu pred nama. Nikola Stakić, profesor Univerzitet Singidunum, kaže da je u Srbiji potencijal mnogo veći kod retail obveznica u idućoj godini.

“Imajući u vidu da mi imamo deset milijardi evra, što je oko 70 odsto ukupnih depozita koje držimo po viđenju i koji erodiraju usled inflacije, a ne znamo pouzdano koliko se novca nalazi van finansijskog sistema u čuvenoj 'slamarici'. Videli smo vrlo uspešne emisije u Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji tako da sam siguran da bi ishod bio vrlo dobar i kod nas. Država je najavila aktiviranje i pokrivanje troškova korporativnih obveznica, što je dobar potez jer kod nas postoji nemali broj uspešnih entiteta koji bi u uslovima visokih kamata mogli da imaju bolji alternativu za finansiranje. Iz ugla tražnje, za razliku od retail obveznica, korporativne obveznice su atraktivnije institucionalnim investitorima. One ne bi imale likvidno sekundarno tržište ali bi svakako bile poželjne u portfoliu institucionalnih i nekih induvidualnih investitora ukoliko nose sa sobom dobar risk-reward odnos kao dodatna investiciona alternativa i dodatni instrument na našem tržištu kapitala, a to je nama preko potrebno", navodi Stakić.

Kada je u pitanju potencijal listiranih kompanija, navodi u tekstu Bloomberg Adria, Stakić kaže da kada uzme u obzir superiornost tehnološkog sektora, ne veruje da će ga bilo koji drugi sektor nadmašiti i imati bolje performanse ali da svakako kompanije koje imaju kapitalno intenzivnu aktivu i koje imaju veći finansijski leveridž, mogu da odskoče u uslovima snižavanja cena duga.

Bloomberg Adria

 

"Fiskalna politika i javne investicije se uvek stavljaju u fokus u toku izborne i postizborne godine, pa se može desiti da se i građevinske kompanije okarakterišu kao dobra prilika za ulaganje u zemljama gde će fiskalna politika dobiti na značaju. U vezi sa cenom duga, i sektor nekretnina može napredovati zato što će njihova stopa kapitalizacije biti povoljnija za vrednovanje. Mogao bih da naglasim i sektor diskrecione potrošnje koji može biti atraktivan ukoliko privatna potrošnja ubrza svoj rast u odnosu na druge komponente BDP", smatra Stakić.

NVIDIA pobednik godine

Godina za nama je bila izuzetna za tržište akcija. S&P 500 je ostvario skoro 25 odsto prinosa a Nasdaq indeks skoro 45 odsto, Nvidia je imala rast od 220 odsto, što je apsolutni rekord.

Stakić navodi da je teško zamsiliti da će u godini pred nama tržište akcija ostvariti bolje rezultate, međutim da ukoliko se optimizam i euforija oko AI nastavi neće biti iznenađujuće da se premaše ovogodišnji rezultati.

"Tehnološki sektor predstavlja sektor rasta i on može vrlo pozitivno da odreaguje na dalje smanjenje kamatnih stopa s obzirom da su njihove valuacije u većoj meri determinisane od strane diskontne stope. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je većina ovih kompanija ostvarila istorijske maksimume u eri neverovatnog monetarnog zaoštravanja, onda zaista nije kliše reći da je za tehnološke kompanije samo nebo granica i da nije isključeno da mogu da premaše i ovogodišnje rezultate", navodi Stakić.

Stakić kaže da ćemo manje pričati o inflaciji ali da će fokus i dalje ostati na kamatnim stopama kada je u pitanju godina pred nama.

"Narativ se prilično promenio u poslednjih mesec dva, pre svega u Americi. Za vrlo kratko vreme mi smo prešli iz stanja 'higher for longer' do situacije da licitiramo koji je to broj smanjenja kamatnih stopa tokom sledeće godine", rekao je Stakić.

Stakić kaže da ne treba da zanemarimo činjenicu da nas očekuje vrlo specifična godina iz geopolitičkog ugla i volatilnost koja može proisteći iz toga.

"Treba spomenuti i fiskalne izazove u pogledu zaduživanja i servisiranja daljih obaveza. Vidimo brzinu bez presedana kojom se Sjedinjenje Američke Države zadužuju a ono što je još važnije jeste nepovoljna ročna struktura duga u ovoj zemlji i obaveze refinansiranja po visokim kamatnim stopama. U tom kontekstu država će biti najveći dobitnik smanjenja kamatnih stopa i centralne banke su svesne te činjenice te se postavlja pitanje fiskalne održivosti", navodi Stakić. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis