Biznis vesti

APR: Omogućena elektronska registracija promene podataka i brisanja preduzetnika

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/12/2023

-

13:50

APR: Omogućena elektronska registracija promene podataka i brisanja preduzetnika
APR: Omogućena elektronska registracija promene podataka i brisanja preduzetnika - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Na portalu sa elektronskim servisima Agencije za privredne registre danas je puštena u rad posebna aplikacija za podnošenje svih prijava za promene podataka preduzetnika, kao i za brisanje preduzetnika.

Elektronsko podnošenje prijave promene podataka i brisanja preduzetnika nije obavezno, pa svi preduzetnici koji žele da podnose prijave u pisanoj formi to mogu da nastave da čine kao i do sada, lično ili putem pošte, navodi se u saopštenju APR-a.

Za eRegistraciju promena podataka i brisanja, potrebno je da preduzetnik ima kvalifikovani elektronski sertifikat (elektronski potpis) izdat od sertifikacionog tela u Republici Srbiji,

instaliran čitač elektronskih kartica i instaliranu NEXU aplikaciju za elektronsko potpisivanje (ukoliko je već instalirana NEXU aplikacija, potrebno je preuzeti novu verziju, koju je dizajnirala Agencija i koja se može koristiti za kreiranje svih budućih elektronskih dokumenata, faktura i sl, a njeno preuzimanje sa sajta APR-a je besplatno) i Visa, MasterCard ili DinaCard platne kartice za plaćanje naknade.

Ako se uz elektronsku prijavu prilaže i dokument kao što je saglasnost, uverenje (npr. dokazi o izmirenim poreskim obavezama), dozvola nadležnog organa koji je izvorno nastao u papirnoj formi, taj dokument mora biti digitalizovan, odnosno pretvoren u formu elektronskog dokumenta.

U APR-u navode da digitalizaciju tog akta, odnosno konvertovanje u formu elektronskog dokumenta, može da izvrši advokat, uz uslov da je advokat istovremeno i podnosilac same prijave, ili notar, koji svojim elektronskim potpisom garantuje da je imao originalan dokument, da ga je skenirao i potpisao elektronskim potpisom, odnosno kvalifikovanim elektronskom pečatom.

Dokumenta koja izdaje sam preduzetnik mogu se načiniti u izvorno elektronskoj formi, tako što će preduzetnik potpisati dokument svojim kvalifikovanim elektronskim potpisom.

Agencija je, tako, uz pre par godina uvedenu prijavu osnivanja omogućila da se i drugi postupci registracije, koji se odnose na preduzetnike, obavljaju u Registru privrednih subjekata potpuno u digitalnom obliku, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis