Biznis vesti

APR: Uvođenjem obavezne elektronske registracije povećan broj osnovanih firmi

Komentari

Autor: Tanjug

08/12/2023

-

15:32

APR: Uvođenjem obavezne elektronske registracije povećan broj osnovanih firmi
APR: Uvođenjem obavezne elektronske registracije povećan broj osnovanih firmi - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

U prvih šest meseci od stupanja na snagu zakonske obaveze elektronske registracije osnivanja privrednih društava, u Agenciji za privredne registre (APR) su, putem portala za elektronsku registraciju firmi, osnovana 4.062 privredna društva.

Unapređeni portal, kako je objavila APR, omogava podnošenje registracione prijave za osnivanje svih formi privrednih društava uz upotrebu kvalifikovanog elektronskog sertifikata, plaćanje naknade za registraciju putem platne kartice, kao i dostavljanje odluke registratora u formi elektronskog dokumenta.

Ovaj način registracije, ističu u APR-u, skraćuje vreme pripreme dokumentacije i pojednostavljuje postupak registracije, a podnosioci prijave ne moraju da donose dokumentaciju na šalter ili da je šalju putem pošte. Pošto je naknada za elektronsku registracija manja od naknade za registraciju u papirnoj formi, smanjeni su i troškovi registracije.

APR je elektronsku registraciju firmi uveo još 2018. godine, kada je omogućeno elektronsko podnošenje prijave za osnivanje preduzetnika i jednočlanog društva sa ograničenom odgovornošću, a od 2019. godine i višečlanog DOO-a.

Korisnicima je tada ostavljena mogućnost izbora između dva načina registracije, u papirnoj ili elektronskoj formi.

Za elektronski način se opredeljivao mali procenat korisnika pa je od 1. januara do 17. maja ove godine, kada je obavezna elektronska registracija stupila na snagu, elektronski osnovano samo 367 privrednih društava, a od 17. maja broj elektronski osnovanih društava povećan je čak 11 puta.

Porastom broja elektronskih servisa za privredu i građane i masovnijom primenom kvalifikovanih elektronskih sertifikata, postepeno je počeo da raste broj elektronskih registracija, objašnjavaju iz Agencije za privredne registre i kao ilustraciju navode podatke o preduzetnicima, koji nisu obavezni da elektronski registruju osnivanje.

Lane je elektronskim putem registrovano 3.765 preduzetnika, a ove godine zaključno sa 17. novembrom, 5.615 preduzetnika.

Komentari (0)

Biznis