Biznis vesti

Srbija od sutra preuzima presedavanje Ceftom: Do novembra - ukupan promet 5,4 milijarde evra

Komentari

Autor: Tanjug

31/12/2023

-

15:25

Srbija od sutra preuzima presedavanje Ceftom: Do novembra - ukupan promet 5,4 milijarde evra
Srbija od sutra preuzima presedavanje Ceftom: Do novembra - ukupan promet 5,4 milijarde evra - Copyright EPA/VASSIL DONEV

veličina teksta

Aa Aa

Srbija od sutra preuzima predsedavanje Centralno- evropskom ugovoru o slobodnoj trgovini (CEFTA), a savetnik predsednika Privredne komore Srbije Nenad Đurđević rekao je da je Cefta naše najviše izvozno tržište.

Đurđević je za RTS rekao da je jako veliki obim razmene sa Ceftom i da je do novembra meseca ove godine ukupan promet 5,4 milijarde evra, od toga je 3, 9 milijardi izvoz, a 1,4 milijarde uvoz.

"Znači dve i nešto milijarde je suficit. Tako da su to značajna sredstva za naše kompanije gde mi zaista ostvarujemo vrlo dobre rezultate, jer smo prepoznati kao kvalitetni, imamo dobru robu, imamo vrlo konkurentnu robu, tako da je to tržište značajno. Kada bismo uspeli još da neke političke nesuglasice ili nerazumevanja, da ih nazovem najblaže, otklonimo, to tržište bi bilo mnogo značajnije, jer trenutno ima puno barijera", objasnio je on.

Osvrćući se na ponašenje Prištine i zabranu ulaza gotovo svih proizvoda iz centralne Srbije u južnu pokrajinu, on je istakao da je do sada direktan gubitak negde oko 120-130 miliona evra, ako se poredi promet iz prošle godine i promet ove godine, odnosno neostvareni promet ove godine.

"Imate takođe tu i neostvarene plasmane, imate trošak zbog pronalaženja novih partnera, izvoza u treće zemlje i ono što je takođe zanimljiv podatak jeste da sada od tih 37 procenata gotovih proizvoda koje plasiramo na Kosovo 40 posto čine međunarodne multinacionalne kompanije.

Tako da je u stvari interesantno ta jedna mera, koja se tiče naravno nas jer te kompanije rade kod nas, stvaraju dodatu vrednost ovde i postoji veliki pritisak i tih međunarodnih kompanija i tih država, odakle one dolaze da se ove mere ukinu", naglasio je on.

Đurđević rekao do to samo govori koliko je velika međuzavisnost privreda svih zemalja članica i dodao da je Cefta sporazum, u trenutku kada je donet 2006-2007. godine, bio jedan veliki iskorak, ali da se posle petnaestak godina pokazalo da ima mnogo problema koji ga opterećuju.  

"Mislim da je potrebno neko vreme da bi se našao neki novi iskorak, novi okvir, reforma, reorganizacija, kako god hoćete da zovete, da bi potencijali regionalne saradnje bili na najbolji mogući način prepoznati", dodao je on.

Đurđević je rekao da je agenda Cefte u suštini određena Cefta sekretarijatom i da agendu čine prioriteti koji su utvrđeni i koji nisu ispunjeni, a to je pre svega međusobno priznavanje dokumenata kako bi se kompanijama olakšalo poslovanje, dodajući da misli pre svega na nalaze laboratorija.

"Međutim, odluke bi mogle mnogo brže da se sprovode u okviru tzv. SID plus to je elektronska razmena dokumenata iz oblasti carine, sertifikata fito i veterinarskih. Dakle, svi tehnički preduslovi su se stekli da se ti dokumenti tako razmenjuju i krenulo je pilot testiranje. Međutim, još uvek kompanije moraju da donose fizički na prelaz u papiru dokument i mi očekujemo da će se od sledeće godine pod predsedavanjem Srbije ta stvar otkloniti, da kompanije mogu to da automatski rade samo preko elektronske najave", dodao je on.

Kao treći prioritet on je naveo tzv. e-komerc, odnosno elektronsku trgovinu, osnosno dogovor oko ovih poštanskih paketa, neka geolokacija. 

"Prioriteti su u suštini odluke koje su usvojene na tehničkim komitetima Cefte do sada, a koje evo već tri godine čekaju političke odluke i to je opterećenje koje postoji i mi bi trebalo da uspemo da prevaziđemo ta politička nesuglasja, pre svega na nivou Prištine i Beograda kako bi se 2024. godine ove odluke odblokirale i kako bi pre svega kompanije i naša ekonomija imali koristi od toga", dodao je on.

 

Komentari (0)

Biznis