Biznis vesti

Uskoro sastanak Brnabić sa predstavnicima Avioprajma, premijerka: JAT tehnika godinama propadala

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

31/07/2021

-

13:44

Uskoro sastanak Brnabić sa predstavnicima Avioprajma, premijerka: JAT tehnika godinama propadala
JAT Tehnika - popravka aviona - Copyright E-Stock/Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će uskoro imati sastanak sa predstavnicima kompanije Avioprajm, vlasnikom JAT tehnike koja je izgubila sertifikat za održavanje aviona koji lete iznad Evrope.

Sindikat JAT tehnike zbog gubitka sertifikata zahteva raskid ugovora sa tom kompanijom, a premijerka je kazala da veruje da će sve biti u redu i da može da se sastane i sa predstavnicima tog sindikata.

"Aviaprajm je jedna od najboljih kompanija u Evropi. Imaću uskoro sastanak sa njima, mogu da se sastanem i sa sindikatima, verujem da će sve biti u najboljem redu", rekla je premijerka u Beogradu odgovarajući na pitanja novinara o tom zahtevu i da li ima osnova za raskid ugovora.

Brnabić je dodala da je JAT tehnika godinama propadala, a da se u ovom trenutku razgovara o izgradnji dodatne pista kako bi, kaže, mogli da servisiraju širokotrupne avione.

Podsetimo, češka kompanija AviaPrime u čijem je vlasništvu JAT Tehnika potvrdila je pre tri dana za Euronews Srbija da je Evropska agencija za vazduhoplovnu bezbednost privremeno zamrzla rad na letelicama registrovanim u Evropskoj uniji.

Kako se naveli, korektivni plan će uskoro biti poslat Agenciji, a do tada, "JAT Tehnika nastavlja da radi sa drugim sertifikatima koje poseduje".

"Kada smo u februaru 2020. godine preuzeli JAT Tehniku, kompaniji su očajnički bila potrebna ulaganja. Došla je pandemija, zbog čega smo morali da preispitamo svoju strategiju potrošnje kako bismo održali finu ravnotežu između raspoloživih sredstava za održavanje poslova i ulaganja prema planu koja se i dalje odvijaju prema kupoprodajnom ugovoru koji smo sklopili sa Vladom Srbije. Nijedan dan tokom pandemije nismo bili zatvoreni. Verujemo da to ne bi bilo moguće da nismo sarađivali kao tim", istakli su iz ove kompanije.

"Od 2012. otvoreno 670.000 radnih mesta, ne za članove SNS"

Brnabić je izjavila da je od 2012. godine otvoreno 670.000 novih radnih mesta u Srbiji i da ne veruje da su baš sve bili članovi SNS .

Brnabić je, na pitanje o strahu radnika iz Geoksa da će ako dođe novi investitor u Vranje, dobiti posao ako su članovi vladajuće stranke, rekla da se SNS i Aleksandar Vučić nikada nisu borili za radna mesta za svoje članove, već za sve građane Srbije.

''Kao što se autoput ili brza pruga ne grade do nekog mesta gde žive članovi SNS, već svi građani Srbije", navela je premijerka.

Dodala je da je nezaposlenost sa više od 25 odsto, koliko je iznosila u vreme bivše vlasti, pala na 9,3 odsto.

"Da li mislite da su to sve članovi SNS i da li stranom investitoru možete da naredite koga da zaposli", rekla je Brnabić.

Ukazala je i da je naša ekonomija nastavila da raste mnogo brže od evropskog proseka u 2021.godini i da je Srbija zabeležila rast od 13,4 odsto u drugom kvartalu, a u prvoj polivini godine od 7,5 odsto.

Premijerka je najavila da će u četvrtak biti održana sednica Saveta za BDP, razgovaramo o tome kako da rast bude i veći od 6,5 odsto, a bio je projektovan 6 odsto.

"To će sve uticati i na rast minimalca i nadam se da će biti 300 evra od 1. jauara 2022. godine", rekla je Brnabić.

Komentari (0)

Biznis