Biznis vesti

Problemi na aerodromu Nikola Tesla: Naloženo sprovođenje hitnih mera zbog kašnjenja letova

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

12/01/2024

-

09:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopštio je danas da je na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu u prethodnih nekoliko dana došlo do učestale pojave kašnjenja letova i odstupanja od planiranog reda letenja, te da je zato sproveo niz aktivnosti u cilju utvrđivanja uzroka navedenih odstupanja i sprovođenja odgovarajućih mera radi ponovnog uspostavljanja redovnog odvijanja vazdušnog saobraćaja na aerodromu.

Reporter Euronews Srbija, koji je proverio kakva je situacija na beogradskom aerodromu, razgovarao je sa nekoliko putnika na aerodromu i oni su naveli da njihovi letovi danas ne kasne. 

Međutim, kašnjenja sa aerodroma u Beogradu traju već tri, četiri dana.

"Kašnjenja su i po par sati. Nisu zabeležena veća kašnjenja u dolaznim letovima, nego samo u u pdlaznim", preneo je naš reporter. 

Upravo iz tih razloga Direktorat je obavio vanredni inspekcijski nadzor na aerodromu "Nikola Telsa" i preliminarno je utvrđeno da oparater aerodroma nije sproveo sve mere po pitanju odmrzavanje aviona i sprečavanja zaleđivanja vazduhoplova. 

To je razlog zašto su letovi sa aerodroma kasnili. 

Iz Beogradskog aerodroma su za Euronews Srbija naveli da letovi za sada ne kasne i da se na usluzi odleđivanja i sprečavanja zaleđivanja radi u punom kapacitetu. 

Koje mere su naložene aerodromu?

Direktorat, kao nadležno regulatorno i nadzorno telo u oblasti vazdušnog saobraćaja u Srbiji, navodi da su sprovedene aktivnosti, između ostalog, obuhvatile i sprovođenje odgovarajućih vanrednih inspekcijskih nadzora u cilju provere ispunjenosti primenjivih zahteva iz Zakona o vazdušnom saobraćaju i odgovarajućih podzakonskih propisa, pre svega u oblasti pružanja usluga zemaljskog opsluživanja. 

Preliminarnom analizom prikupljenih podataka utvrđeno je da operater aerodroma Nikola Tesla Beograd nije preduzeo sve mere koje bi obezbedile redovno i efikasno odvijanje vazdušnog saobraćaja na aerodromu, navodi Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije.

Ukazuje se da je nepreduzimanje odgovarajućih mera, prvenstveno u pogledu usluge odleđivanja i sprečavanja zaleđivanja vazduhoplova, dovelo do značajnih poremećaja u planiranom redu letenja i učestalih kašnjenja.

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije naložio je operateru aerodroma sprovođenje hitnih mera, postupaka i aktivnosti radi otklanjanja uočenih nepravilnosti i omogućavanja efikasnog, redovnog i pouzdanog odvijanja vazdušnog saobraćaja na aerodromu, ističe se u saopštenju. 

Dodaje se da će Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije, imajući u vidu svoja zakonska ovlašćenja i odgovornosti, a istovremeno uvažavajući potrebu da se na aerodromu Nikola Tesla Beograd uspostavi redovnost operacija u što kraćem roku, nastaviti sa intenzivnim nadzornim aktivnostima i insistiranjem na hitnoj primeni naloženih mera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis