Biznis vesti

Francuska morala da pretopi milione novih novčića jer nije uspela da ispuni stroge evropske propise

Komentari

Autor: Politico

12/01/2024

-

15:15

Francuska morala da pretopi milione novih novčića jer nije uspela da ispuni stroge evropske propise
Francuska morala da pretopi milione novih novčića jer nije uspela da ispuni stroge evropske propise - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je pretopila i ponovo iskovala 27 miliona novčića, nakon što nije uspela da ispuni stroge propise obeležja koje je odredila Evropska komisija.

Kovnica Pariza, zvanična kovnica Francuske, proizvela je novčiće od 10, 20 i 50 centi sa novim dizajnom još u novembru, ali je kasnije utvrđeno da se način na koji su prikazane zvezdice na zastavi Evropske unije na njihovoj poleđini ne poklapa sa vrlo preciznim zahtevima Evropske komisije.

Pod evropskim zakonima, zemlje mogu da promene dizajn "nacionalne" strane novčića evra svakih petnaest godina, ali im je za to potrebno zeleno svetlo Komisije, kao i drugih vlada iz evrozone, koje imaju sedam dana da podnesu prigovor. 

Francuska je neformalno kontaktirala Komisiju u novembru, pre nego što je uputila formalni zahtev za promenu dizajna, ali Kovnica nije čekala njihovu potvrdu da započne izradu novčića. Zatim su dobili neformalno upozorenje od Komisije, u kom se ističe da novi dizajn nije u skladu sa evropsim propisima, rekao je za "Politico" zvaničnik iz francuskog Ministarstva ekonomije, koji je direktno upućen u ovaj slučaj, ali koji je želeo da ostane anoniman.

Predstavnik Komisije odbio je da komentariše ranije neformalne razgovore sa Francuskom, ali je potvrdio da je Trezor francuske formalno podneo zahtev za odobrenje ispravljenog dizajna 12. decembra, koji je dobio zeleno svetlo 21. decembra.

Novi novčići trebalo je da budu predstavljeni tokom posete ministra ekonomije i finansija Bruna Le Mera kovnici, ali do toga, očekivano,nije došlo, a vlada i kovnica prebacuju odgovornost jedna na drugu.

Isti neimenovani zvaničnik Ministarstva ekonomije ističe da je kovnica autonomno javno preduzeće i da nije deo francuske administracije, što znači da bi trebalo da u celosti snosi troškove pretapanja i novog kovanja novčića. 

"Neće biti troškova za francuske poreske obveznike, jer će ih kompanija uvrstiti u svoje operativne troškove", rekao je on.

O ovom slučaju prvo je izveštavao francuski "La Lettre" koji je citirao direktora Kovnice Marka Švarca, da je za grešku odgovorna "francuska država".

Dizajn novih novčića koji je predložila Vlada, a koji je odobrila Evropska komisija, još se čuva u tajnosti, ali će biti otkriven pre proleća, najavljeno je iz tamošnjeg Ministarstva ekonomije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis