Novac

U Hrvatskoj za dva meseca otkriveno više lažnih evra nego tokom cele 2022: Pokušavaju da plate i "filmskim novcem"

Komentari

Autor: RTL / Tanjug

22/02/2023

-

22:16

U Hrvatskoj za dva meseca otkriveno više lažnih evra nego tokom cele 2022: Pokušavaju da plate i "filmskim novcem"
U Hrvatskoj za dva meseca otkriveno više lažnih evra nego tokom cele 2022: Pokušavaju da plate i "filmskim novcem" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od prelaska na evro, 1. januara ove godine, u Hrvatskoj je zaplenjena značajna količina lažnih novčanica, a bilo je i pokušaja plaćanja takozvanim "filmskim novčanicama". To je za hrvatski  RTL rekao Tomislav Kovačević, policijski službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske i dodao da je i ranije bilo falsifikovanih novčanica, ali ne u ovolikim količinama.

Prema saznanjima RTL u Hrvatskoj narodnoj banci samo u ovoj godini otkriveno je gotovo 300 lažnih novčanica evra, najviše u apoenima od 50 evra - gotovo 200. Prevarantima su, kažu, zanimljive i novčanice od 20 i 100 evra, a nešto manje one od 10, 500 i 200.

To znači, navodi se, da je u manje od dva meseca otkriveno više falsifikovanih novčanica evra nego tokom cele prošle godine kada je zaplenjeno ukupno 260, a 2021. ih je bilo 228. 

Veliki porast falsifikovanih novčanica evra primetili su najviše ugostitelji, pa su skeneri i hemijske za detektovanje postali obavezni deo šankerske opreme.

Onima koje policija uhapsi sa lažnim novčanicama preti kazna zatvora do 10 godina, dok onima koji nesvesno prime lažni novac i svesno ga proslede dalje čeka kazna od tri godine.
 

Preporuka za vas

Milanović: Kakve veze Tesla ima sa Srbijom; Milošević: Tesla nas spaja sa celim svetom

Komentari (0)

Biznis