Biznis vesti

Bloombeg Adria: Davos - elita iznad realnosti?

Komentari

Autor: Bloomberg Adria

15/01/2024

-

14:43

Bloombeg Adria: Davos - elita iznad realnosti?
Bloombeg Adria: Davos - elita iznad realnosti? - Copyright Printscreen/Bloomberg Adria

veličina teksta

Aa Aa

Moć, kapital i sneg privlače svetsku političku i ekonomsku elitu u Davos već 54 godine, pa tako i ove nedelje. Fokus će biti na geopolitici jer pored ratova i sukoba koje se vode, pred nama je godina u kojoj će gotovo polovina sveta da glasa - Amerika, Rusija i Indija.

Tu je i težnja da se krene u privredni oporavak nakon najvećeg monetarnog zatezanja u ovom veku, kao i razgovori o upotrebi veštačke inteligencije i borbi protiv dezinformacija.

Slobodan Aćimović, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, smatra da je veštačka inteligencija požurila kao tema u Davosu i da veći fokus treba da bude na privrednim temama s obzirom na novi raspored moći i promene odnosa snaga u svetu.

"Bolje je da prvu temu koja se zove „Obnova poverenja“ nazovemo „Uspostavljanje novih principa kako bi u budućnosti svet mogao da funkcioniše“ ali i prva tema je dobra jer prvo treba da se izgradi poverenje pa da se izgrade novi principi. Potpuno novi raspored moći se pravi. Imamo završetak jednih podeljenih karata i otvaraju se nove podele karata. Te nove podele karata govore da ćemo sada imati nekoliko centara moći u svetu“, navodi Aćimović.

Nova podela karata

Aćimović kaže da je politika uvek povezana sa ekonomijom, te da je logično da Svetski ekonomski forum dobija politički prefiks. „Uvek su povezane politika i ekonomija. Od važnih političkih odluka zavise kasnije i ekonomske odluke. Svet se definitivno veoma menja i jedan od zaključaka treba da bude „hajde da prihvatimo globalnu realnost da se svet menja“, navodi Aćimović.

„Do sada je bila apsolutna dominacija Zapada, što je bilo dobro i vuklo je globalnu ekonomiju. Međutim u poslednje tri četiri godine se dešava prelazak u paritet između zapadnog sveta, istočnog sveta i globalnog juga. Pogledajte koje je najveće investiciono mesto na svetu danas – ASEAN zemlje, ko je najveći investitor danas – Kina. Pogledajte odnose u Srbiji, koje su tri najveće izvozne firme u Srbiji danas, neki bi rekli da je to nemoguće“, kaže Aćimović i ističe da su se i do sada dosta puta menjali odnosi snaga u svetu i da to nije nešto što treba da nas plaši.

Izlazak iz monetarnih stega

Kada je u pitanju monetarna politika i preokret centralnih banaka od monetarnog zatezanja ka monetarnom popuštanju, Aćimović navodi da će monetarno popuštanje morati da sačeka još neko vreme dok ne budemo imali jasne stope rasta na jednoj strani sveta. „S druge strane imamo jasne projekcije rasta od 4 odsto u Aziji. Mnogo toga će se menjati na drugim stranama sveta. Nažalost, naše najbliže evropske zemlje će biti u stagnaciji i to će potencijalno biti problem za našu ekonomiju ako ne počnemo da diferenciramo izvozne prihode naših preduzeća“, kaže Aćimović.

Šta može da očekuje region i čije poruke treba da prati, pogledajte opširnije u VIDEU.

Komentari (0)

Biznis