Biznis vesti

Vlada Srbije osnovala još šest firmi za EXPO 2027.

Komentari

Autor: Tanjug

16/01/2024

-

12:33

Vlada Srbije osnovala još šest firmi za EXPO 2027.
Vlada Srbije osnovala još šest firmi za EXPO 2027. - Copyright Ministarstvo finansija

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije osnovala je još šest preduzeća za izgradnju objekta za smeštaj učesnika i posetilaca specijalizovane Međunarodne izložbe EXPO 2027. u Beogradu, kojima će upravljati Građevinska direkcija Srbije.

Preduzeća će se finansirati iz budžeta Srbije, kredita i zajmova, prihoda koje ostvare poslovanjem i iz drugih izvora u skladu sa zakonom, objavljeno je u Službenom glasniku.

Kako je navedeno, osnovano je šest privrednih preduzeća - "SPV Galovica 1", "SPV Galovica 2" i "SPV Galovica 3", kao i "SPV Petrac 1", "SPV Petrac 2" i "SPV Petrac 3".

Osnivač i jedini vlasnik ovih društava je Republika Srbija, a osnivačka prava vršiće Vlada Srbije.

Sva ova preduzeća biće zadužena za izgradnju, kako se navodi, "stambenih i nestambenih" zgrada za smeštaj učesnika i posetilaca međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Kako se navodi, osnovni kapital u ovim firmama iznosi po 100.000 dinara.

Sedište svih šest  preduzeća biće u Beogradu, u Ulici Jurija Gagarina 76.

Nakon izgradnje stambenih objekata sve ove firme prestaće da postoje, a sva prava i obaveze biće prenete na Republičku direkciju za imovinu.

Vlada je u novembru prošle godine osnovala prvo preduzeće  "Expo 2027", a za direktora je imenovan Dušan Borovčanin, koji je i direktor Kongresnog biroa Turističke organizacije.

To privredno društvo, kako je navedeno u Službenom glasniku, osniva se na neodređeno vreme u cilju realizacije međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027, koja će biti održana u Beogradu.

Ukupan upisani osnovni kapital ovog privrednog društva je milion dinara.

Kako je objavljeno u Službenom glasniku, osnivač i jedini član ovog privrednog društva je Srbija, a osnivačka prava vršiće vlada.


    
   

Komentari (0)

Biznis