Biznis vesti

Stanić: Moguće odlaganje Sporazuma o slobodnom tržištu rada na prostoru Otvorenog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2024

-

17:43

Stanić: Moguće odlaganje Sporazuma o slobodnom tržištu rada na prostoru Otvorenog Balkana
Stanić: Moguće odlaganje Sporazuma o slobodnom tržištu rada na prostoru Otvorenog Balkana - Copyright Tanjug/ Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik direktora Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju Privredne komore Srbije Bojan Stanić izjavio je da je moguće da se ponovo odloži potpisivanje Sporazuma o zajedničkom tržištu rada na prostoru članica Inicijative Otvoreni Balkan.

On je za Tanjug rekao da su u naredna dva dana u Skoplju planirani susreti vezani za inicijativu Otvoreni Balkan.

"Kako su se danas pojavile informacije u medijima da će taj protokol o potpisivanju Sporazuma o zajedničkom tržištu rada na prostoru članica Inicijative OB biti odložen zbog tehničkih razloga, to je ono što još nije zvanično potvrđeno, ali vrlo moguće. Već je odloženo nekoliko puta. Sutra je sastanak lidera Albanije, Srbije i Severne Makedonije, a prekosutra sastanak u okviru saradnje između zemalja zapadnog Balkana i Evropske unije gde će biti prisutni i drugi lideri", rekao je Stanić.

Na pitanje da li misli da kriza u dijalogu Beograda i Prištine može da utiče na razvoj Inicijative OB, Stanić je odgovorio da ne može doći do problema direktno jer su u pitanju odvojeni procesi.

"Pregovori između Beograda i Prištine su jedna stvar, a pregovori između Tirane, Beograda i Skoplja su potpuno druga stvar koja se ne naravno tiču ekonomske integracije, a ovo je politički proces. U nekim indirektnim stvarima verovatno da, ali mi kao privrednici o tome ne možemo da govorimo. Potreba je da tržište bude integrisanije, a ne može biti ukoliko postoje određene tehničke stvari, koje mogu da predstavljaju probleme", ocenio je Stanić.

Očekuje se da 1. februara bude potpisan Sporazum o carinskoj proceduri Srbije i Severne Makedonije, i kako je Stanić objasnio, reč je o nečemu što treba da omogući što jednostavniju trgovinu između zemalja članica u okviru Inicijative OB.

"Da se posmatra kao da nema granice, za robe, usluge ali i kapital. Određene stvari su realizovane u pogledu trgovine robom, ali ono što je trebalo da se zaokruži, to je tržište rada, i tako bude zaokružena jedna celina", rekao je Stanić.

Kada je reč o robama, Stanić ističe da treba imati u vidu da ti uslovi koji se postignu između Srbije i Severne Makedionije treba da važe i između Albanije i Severne Makedonije, kako bi roba iz Beograda, Tirane mogla da stigne kao da se radi o zajedničkom tržištu.

"EXPO2027 važan za privredu celog regiona"

Stanić je komentarišući najavljenu međunarodnu izložbu EXPO2027 rekao da ona nije važna samo za Beograd i Srbiju već i za privrede celog regiona.

"Ne samo Srbija, Beograd nego treba da doprinese i razvoju celog regiona, jer je zamišljeno da tu budu predstavljene i privrede iz regiona, pre svega se tu imalo u vidu Otvoreni Balkan, a i druge članice tog jednog neformalnog okvira zapadni Balkan", rekao je Stanić.

Govoreći o privredi Srbije, ona se u Inicijativi pozicionirala kao lider da se region integriše u ekonomskom smislu.

"Zainteresovana je da i druge države budu uključene, jer je to najbolji način da se reše sve političke nesuglasice koje postoje. Taj politički rizik koji postoji je jedna od većih smetnji za veće i značajnije investicije koje bi dolazile iz inostranstva na ovaj prostor, jer oni prvo imaju u vidu politički rizik. Nisu u prilici da dublje uđu u analize nekih medijskih naslova i u to da li imaju veze sa realnošću", ocenio je Stanić.

Srbija je ove godine preuzela predsedavanje ekonomskom organizacijom CEFTA, a Stanić u vezi sa tim ističe da je potrebna reakcija EU kako bi se uticalo na Prištinu, da poništi odluku o zabrani trgovine finalnim proizvodima iz Srbije jer se na taj način krši CEFTA ugovor o slobodnoj trgovini.

"Kršeći CEFTA sporazum i sve te inicijative ka regionalnoj integraciji, prištinske vlasti su jednostavno zabranile finalne proizvode iz Srbije. Tu se vidi da ti politički problemi ograničavaju privredni razvoj. Srbiji su vezane ruke da utiče na Prištinu, ono što se očekuje jeste moderator, EU, da ona utiče da ova nerazumna odluka bude što pre ukinuta, jer to šteti privredi i Srbije i KiM, imajući u vidu da se sada na teritoriji KiM mora uvoziti roba koja je u odnosu cena kvalitet manje konkurenta od ove što dolazi iz centralne Srbije", rekao je Stanić.

Na pitanje da li sukob na Bliskom Istoku i Crvenom moru može da se odrazi na Srbiju, ali i globalno u ekonomskom smislu, Stanić je rekao da treba pratiti cenu nafte.

"U direktnom smislu ovo što se trenutno dešava u Crvenom moru ne utiče na privredu Srbije jer sada nemamo neku alarmantnu sitauaciju, da se masovno firme žale na probleme. Ali, kada pogledate na svetskom nivou, da uzmeo primer cene nafte, ona je stabilna u poslednjih mesec dana, oni događaji koji utiču na spuštanje cene nafte, kao što je usporavanje svetske privrede i neizvesnost u pogledu daljeg investiranja, visina kamaptnih stopa mogu uticati na inflaciju", rekao je Stanić.

Komentari (0)

Biznis