Aktuelno

Vučić otvorio sajam vina: Uradili smo neverovatnu stvar, Otvoreni Balkan afirmisana platforma mira

Komentari

Autor: Tanjug

16/11/2023

-

17:37

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras na svečanom otvaranju drugog sajma Vinska vizija Otvorenog Balkana u Beogradu da je gotovo neverovatno šta je urađeno za samo godinu dana i istakao da je inicijativa Otvoreni Balkan afirmisana platforma mira.

"Posebno mi je čast što drugi put otvaramo vinsku manifestaciju u  Beogradu. Gotovo je neverovatno šta smo uradili za godinu dana. Zahvalan sam na tome Dimitru Kolačevskom i beskrajnoj podršci koju su nam pružili i Severna Makedonija i Albanija. Što se tiče Edija (Rame), on je bio siguran da mu onakav video nećemo pustiti, zato je to sve izgovorio, ali smo mu, ipak, pustili sve što je rekao. Tek toliko da vidi koliko je ovo slobodna i demokratska zemlja. I ništa mu nećemo odgovarati. Čekaćemo ga sledeće godine na vinskoj manifestaciji", naglasio je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao da prosperitetan i stabilan Zapadni Balkan čini tržište od 20 miliona potrošača.

"I neki su došli ovde da se bore i za to tržište kao što se mi borimo i za njihovo tržište. Za nas je veoma važno i za naše proizvođače da istaknemo njihovu sposobnost da svake godine u narednih pet godina smanje svoje carinske troškove za izvoz svojih vina i rakija u Kinu, posle potpisanog ugovora o slobodnoj trgovini", rekao je Vučić.

Kako je naveo, to će srpskim vinima dati ogromnu prednost u odnosu na konkurenciju.

"Ali, mi to možemo zajednički sa našim kolegama iz regiona - da pronađemo način da i njima pomognemo i da sa našim azijskim partnerima dogovorimo zajednički pristup i tom tržištu. Mi smo u prethodne tri godine podigli novih 953 hektara novih vinograda. Nisam zadovoljan, moramo i možemo da podižemo mnogo više hektara vinograda i ma koliko se nama te subvencije činile velike, moraće da budu mnogo veće", rekao je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Dodao je da i dalje uvozimo grožđe i to najviše iz Severne Makedonije  i  drugih zemalja regiona.

Predsednik je zamolio ljude zamolim sve ljude iz Beograda i Srbije da dođu da posete sve hale Beogradskog sajma, da vide veličanstvena vina i  vide šta su naši kuvari u stanju da urade.

Kako je rekao, sva naša deca iz ugostiteljskih škole u narednih četiri dana posetiće Beogradski sajam i mnogo toga naučiti od onih koji to najbolje znaju u Evropi i svetu.

"Posebno mi je drago zbog činjenice što polovina izlagača je zemalja članica Otvorenog Balkana i to 260 iz Srbije, čak 74 iz Severne Makedonije, što proporcionalno broju stanovnika predstavlja svakako najvećeg izlagača, čak većeg i od same Srbije, 21 iz Albanije. Mi smo, kao tri zemlje na najvećem svetskom ocenjivanju vina u Londonu, u okviru renomiranog međunarodnog takmičenja Decanter World Wine Awards, osvojili čak sedam zlatnih, 60 srebrnih i 82 bronzane medalje,", naveo je Vučić.

Dodao je da su nam se mnogi proizvođači iz sveta pridružili ove godine i posebno zahvalio Italijanima koji su doneli miris najvećeg svetskog sajma vina ovde u Beograd.

Vučić je kazao da sledeće godine očekujemo još veći dolazak italijanskih vinara, proizvođača i trgovaca.

"Ove godine imamo čak šest puta više ovlašćenih kupaca, što je veoma značajno za vinarije i Srbije, Severne Makedonije i Albanije. Preko 50 destilerija je danas tu sa nama. Rakija je nezaobilazni segment balkanske autentičnosti, uvrštena na UNESCO-ovu listu zaštite kulturnog i istorijskog nasleđa", naglasio je Vučić.

"I zajedno smo napravili i jedan bolji rezultat, vinski putevi na našim državama postaju svetska destinacija. Kroz inicijativu Otvorenog Balkana imamo i vidljive rezultate koji se vide kroz brojeve. Za 25 odsto je povećana razmena trgovine između Severne Makedonije, Albanije i Srbije. Razmena sa Srbijom je premašila milijardu evra, što je najveća trgovinska razmena u proteklih 18 godina između dve države. Samo prošle godine razmena je povećana za 40 odsto, sa Srbijom je povećana na primer za 50 odsto", rekao je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

I samo povećanje saradnje ima benefite za kompanije, građane, države i celokupno okruženje, što bih rekao moj dragi prijatelj Edi Rama, dodao je Vučić.

Naglasio je da ovaj sajam vina nije samo obična sajamska manifestacija, već i mogućnost da naše kompanije i naši profesionalci pokažu da smo sa udruženim snagama mi stvarni partneri za razvoj naših ekonomija i jačanje evropske saradnje u regionu.

"I drago mi je što danas, ove godine, rušimo prošlogodišnje brojeve i rekorde. Na sajmu vina ove godine ima preko 600 izlagača, brojne vinarije, destilerije, gastronomske kompanije iz više od 28 država. Ako Luka je mogao da se pohvali sa najvećim sajmom vina u Italiji, smatram da ima ozbiljnu konkurenciju u ovoj vinskoj viziji koju mi pravimo ovde u Beogradu", rekao je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Predsednik Vučić je prethodno zajedno sa premijerkom Anom Brnabić dočekao ispred sajma makedonskog premijera Dimitra Kovačevskog i predsednika Crne Gore Jakova Milatovića i predsednika italijanske regije Veneto Luka Zaja.

Printskrin/Tanjug video

 

Otvaranju sajma prisustvuju i predsednik Skupštine Srbije u prethodnom sazivu Vladimir Orlić i više ministara u Vladi Srbije Jelena Begović, Maja Gojković, ministar odbrane Miloš Vučević, kao i predsednik PKS Marko Čadež.

Printskrin/Tanjug video

 

"Vina iz Srbije i Crne Gore sve bolja"

Vučić je u razgovoru sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem uoči ceremonije otvaranja sajma rekao da je na sajmu prisustno oko 40 izlagača iz Crne Gore, što je veliki broj za zemlju te veličine.

"Prošli put su napravili odličnu promociju svog vina Nota, to je dobro vino. Ponosan sam na srpska vina koja najbrže napreduju. I crnogorska vina dobro napreduju", rekao je Vučić i dodao da kada je reč o vinima nikoga ne možeš da prevariš.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Na tržištu automobila možeš da prevariš, ali kod vina ne, istakao je Vučić.

Milatović je rekao da i Crna Gora beleži napredak u vinarstvu zahvaljujući malim vinarijama, ali da su ipak "Plantaže 13. jul" njihovo najveće bogatstvo u tom sektoru. Vučić je dodao da smatra da su vina u Srbiji ipak malo bolja, ali da se raduje svim dobrim vinima, kao što su i ona iz Italije i Francuske koja su stigla na beogradski vinski sajam.

Printskrin/Tanjug video

 

Milatović je rekao na to da se sa predsednikom Srbije ne slaže baš po svim pitanjima, ali da je svakako po pitanu vina slažu.

"Došao sam na poziv predsednika Srbije da dođem na sajam. Vino nas spaja bez obzira na neke sitne razlike. Čestitma Vučiću na jednoj sjajnoj ideji i dobroj organizaciji, a da li će se neka reigonalna integracija zvati OB ili Berlinski proces je manje važno. Važno je da sarađujemo i to je najvažnija poruka", naglasio je Milatović.

Vučić je na to primetio da u Berlinu ne vole ono čime oni ne mogu da upravljaju i da u inat on baš voli ono čime mi upravljamo. Pozivam sve građane Srbije da dođu i vide veličanstveni sajam, poručio je Vučić.

"Male vinarije nosioci razvoja vinske industrije u Srbiji"

Predsednik Srbije je tokom obilaska sajma istakao da su "male vinarije nosioci razvoja vinske industrije Srbije", kao i da su doprinele da se sve više piju domaća vina.

On je naveo podatak da Srbija sada ima 467 malih vinarija i da je  njihihov čak broj udesetostručen u odnosu na pre pet godina.

"Ove male vinarije i naši hrabri ljudi su nosioci razvoja vinske industrije. Izvoze i prodaju na domaćem tržištu i sve se više prodaju njihova domaća  vina", naglasio je Vučić.

Neke od tih malih vinarija, prema njegovim rečima, su u siromašnim delovima naše zemlje doprinele se da ti delovi obogate na izvrstan način.

Vučić je poželeo sreću i uspeh svim izlagačima tokom obilaska njihovih štandova i zajedno degustirao različite vrste vina tokom obilaska štandova  zajedno sa predsednikom Crne Gore i makedonskim premijerom, Jakovom Milatovićem i Dimitrom Kovačevskim.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Čestitao je malim proizvođačima na dobrim proizvodima i poželeo uspeh u nastupu na sajmu i inače u poslu.

Rama: Izgradimo region u kome će naša deca živeti u zajedništvu

Predsednik Vlade Albanije Edi Rama koji se uključio putem video-poruke poručio je da se region Zapadnog Balkana mora povezati i u budućnosti izgraditi dobrosusedske odnose i mesto u kome će svi živeti u zajedništvu.

"Uveren sam da naša budućnost mora biti drugalija od prošlosti i sadašnjosti. Pitanje nije da li će već kada će. Ja sam posvećen da pružim tom cilju svoj deo. Povezati naše zemlje sa svetom, a međusobno se ne povezati je kratkovido. Hajde da naučimo od grešaka drugih i ne ponovimo ih. Hajde da radimo zajedno i pretvorimo regiju u mesto u kojem će naša deca zajedno živeti", rekao je Rama na otvaranju sajma Vinska Vizija.

Sajam se održava pod pokroviteljstvom vlada Republike Srbije, Republike Albanije i Republike Severne Makedonije, a u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Današnji dan je posvećen profesionalnim kupcima i zvanicama, a od petka do nedelje, kada se sajam zatvara, biće otvoren i za građanstvo, najavili su organizatori.

Sajam  ove godine okuplja više od 600 izlagača iz brojnih vinarija, destilerija, gastronomskih kompanija, i to iz više od 28 zemalja što je duplo više izlagača nego lane.

 

Komentari (0)

Srbija