Biznis vesti

Miščević: Srbija 2014. imala samo 16,6 milijardi evra vrednu razmenu sa EU, a danas oko 36 milijardi evra

Komentari

Autor: Tanjug

21/01/2024

-

16:43

Miščević: Srbija 2014. imala samo 16,6 milijardi evra vrednu razmenu sa EU, a danas oko 36 milijardi evra
Tanja Miščević - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević navela je danas, 10 godina od faktičkog započinjanja procesa pregovora za članstvo u EU, najslikovitija ilustracija usaglašavanja Srbije sa pravom EU napredak odnosa u oblasti trgovine. 

Ona je u autorskom tekstu za Blic naglasila da je Srbija  2014. godine imala smo 16,6 milijardi evra vrednu razmenu sa državama članicama Unije, od čega je izvoz bio 7,2 milijardom, a da je danas ukupna razmena oko 36 milijardi evra, a izvoz srpske privrede u EU iznosi 16,7 milijardi evra. 

"Deset godina kasnije, jasno je i to da osim što je naša ekonomija okrenuta ka EU, Unija je i naš najveći razvojni partner", istakla je Miščević. 

Ona je istakla da su svi domaći tehnički propisi usklađeni sa zakonodavstvom EU. 

"To zapravo znači da više nema nikakvih prepreka, pre svega tehničkih, u trgovini sa Unijom za mnoge proizvode, bilo da ih izvozimo ili uvozimo", objasnila je Miščević.

Ministarka je naglasila da je Srbija u prošloj deceniji od EU primila dve milijarde evra bespovratnog novca.

"Koristili smo ga za podršku privredi i poljoprivredi, za obnovu škola i bolnica, za izgradnju ili rekonstrukciju puteva, pruga, mostova, za bolje snabdevanje energentima, za efikasniji rad javne uprave. Dodatno, od 2014. godine obezbeđene su i donacije za unapređenje saobraćajne, energetske, zdravstvene i komunikacione infrastrukture u iznosu od preko 630 miliona evra", ukazala je Miščević. 

Prema njenim rečima, rezultati već započetih projekata će biti vidljivi građanima širom Srbije. 
"Da pomenem samo one iz oblasti energetike: vetropark u Kostolcu, hidroelektrane u Vlasini i Bistrici, novi kilometri pruge od Beograda ka Nišu", objasnila je Miščević. 

Kako je navela, Srbija se uključila u mnoge programe EU, čak i kao punopravnim član, a najuspešniji primer toga je Erazmus Plus. 

"Erazmus Plus je program koji je do sada omogućio da naši mladi ljudi, njih više od 16.000 iskoriste priliku da privremeno uče i stiče iskustvo u inostranstvu, paralelno, akademske institucije u Srbiji privukle su preko 4.300 mladih, studenata i nastavnika iz Evrope", istakla je Miščević. 

Naglasila je da je pitanje usklađenosti za zajedničkom spoljnom politikom EU postalo krovno za Srbiju.

"Uz naravno pitanje dijaloga koji vodimo sa Prištinom i koji Beograd sam ne može da ubrza čineći više od onog što već čini, a to je da sprovodi svoje obaveze. Ali zapravo, najveći izazov i ključni motiv čitavog ovog procesa jeste pokazati, objasniti, dokazati najpre građanima da nam je mesto u zajednici evropskih naroda, kojoj pripadamo pre svega vrednosno na tome svi moramo još puno raditi", navela je Miščević. 

Ona je podsetila da je Pregovarački okvir pravila po kojima se pregovori sa Srbijom vode, uveo velike novine u sam proces.

"Prva stvar, usmerenost na vladavinu prava i praćenje napretka u ovim oblastima, značilo je da su reforma pravosuđa, stvaranje okvira, institucija i prakse borbe protiv korupcije, sprovođenje svih zakona kojima se štite prava građana i njihove slobode, ali i usklađivanje vizne politike sa EU, politike azila i migracija, borbe protiv organizovanog kriminala, primarni u pregovaračkom procesu", objasnila je Miščević.

Što se tiče vladavine prava, istakla je, za 10 godina Srbija je usvojila Ustavne amandmane kojima se proces izbora i postavljenja sudija i tužilaca izmešta iz Parlamenta a postaje nadležnost stručnih tela.

"Urađeni su i dodatni zakoni kojima se ova nova situacija zaista može i ostvariti. A sada ostaje teža stvar, razviti u društvu kulturu nezavisnog i profesionalnog pravosuđa. Na pragu smo usvajanja nove Strategije za borbu protiv korupcije, usvojene i dve medijske strategije i zakoni koji imaju za cilj ne samo usaglašavanje sa pravilima u EU u medijskoj oblasti već i sa potrebama uređenja medijskog prostora u Srbiji", ukazala je ministarka. 

Miščević je navela da se mnogo postiglo u oblasti upravljanja migracijama, kontroli granice, usklađivanju sa viznom politikom EU, što omogućava nesmetano funkcionisanje bezviznog režima sa EU za građane Srbije.
 

Komentari (0)

Biznis