Biznis vesti

Većina automobila u EU emituje istu količinu ugljen-dioksida kao pre 12 godina

Komentari

Autor: Tanjug

25/01/2024

-

12:25

Većina automobila u EU emituje istu količinu ugljen-dioksida kao pre 12 godina
Većina automobila u EU emituje istu količinu ugljen-dioksida kao pre 12 godina - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Većina automobila u Evropskoj uniji emituje istu količinu ugljen-dioksida kao pre 12 godina, cilj neto nulte emisije štetnih gasova je još uvek daleko, navodi se u najnovijem izveštaju Evropskog revizorskog suda (ECA) koji je objavljen na veb stranici ove kompanije.

Prema izveštaju revizora, stvarne emisije iz konvencionalnih automobila, koji i dalje čine skoro tri četvrtine novih registracija vozila, takoreći nisu opale u pomenutom periodu.

"Tokom poslednje decenije, emisije su ostale konstantne za dizel automobile, dok su se neznatno smanjile za 4,6 odsto za benzinske automobile", rekli su revizori u saopštenju.

U navedenom periodu je masa novih automobila porasla prosečno za 10 odsto, a snaga motora za 25 odsto, što utiče na rast štetnih emisija.

Zelena revolucija u Evropskoj uniji je moguća samo ako na drumovima bude znatno manje vozila koja zagađuju, rekao je član Evropskog revizorskog suda koji je vodio audit, Pjetro Ruso, dodavši da je u pitanju "ogroman izazov".

ECA ističe da Evropska unija mora da "ubrza napore" da bi smanjila emisije ugljen-dioksida i da električni automobili igraju ključnu ulogu u tom procesu.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis