Biznis vesti

EU suspendovala spor pri STO protiv kineskog trgovinskog embarga Litvaniji

Komentari

Autor: Tanjug

28/01/2024

-

13:47

EU suspendovala spor pri STO protiv kineskog trgovinskog embarga Litvaniji
EU suspendovala spor pri STO protiv kineskog trgovinskog embarga Litvaniji - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

EU je suspendovala spor koji vodi u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv Kine zbog de fakto trgovinskog embarga Litvaniji.

STO je poslala notu svojim članicama u kojoj se navodi da je EU zatražila da se "odmah obustavi postupak" sa Kinom, prenosi briselski portal Politiko.

"Ovo je proceduralni korak preduzet iz tehničkih razloga i potrebe da se procene određeni elementi koji proizilaze iz pripreme pisanih podnesaka", izjavio je portparol Evropske komisije Olof Gil i dodao da je spor "privremeno" suspendovan.

Brisel je formalno pokrenuo spor sa STO početkom 2022. godine nakon što je Peking uveo trgovinska ograničenja protiv Litvanije krajem 2021. godine zbog toga što je zvanični Vilnjus produbio svoje veze sa Tajvanom koji Kina smatra svojom otcepljenom provincijom.

Zbog ovog slučaja Brisel je odlučio da pojača sopstveni trgovinski arsenal uvođenjem mera poput mere protiv prinude koji efikasno omogućava Evropskoj komisiji da istraži da li je došlo do ekonomske prinude protiv neke zemlje EU uz mogućnost uvođenja kontramera.
 

Komentari (0)

Biznis