Biznis vesti

Amazon odustaje od ugovora vrednog oko 1,3 milijardi evra za kupovinu iRobota

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

20:31

Amazon odustaje od ugovora vrednog oko 1,3 milijardi evra za kupovinu iRobota
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Amazon je danas odustao od planirane kupovine oko 1,3 milijardi evra udela kompanije iRobot, proizvođača robotizavanih usisivača Rumba, zbog protivljenja Evropske unije takvom sporazumu.

Proizvođač Rumbe zbog toga planira da otpusti 31 odsto radne snage, odnosno 350 zaposlenih, među njima i izvršnog direktora, preneo je Gardijan.

Kompanija za internet trgovinu platiće penal u vidu naknade od 94 miliona dolara kompaniji iRobot.
Vol strit džurnal je 18. januara objavio da se izvršni organ Evropske unije sprema da blokira sporazum, o čemu je obavestio Amazon.

Dve kompanije su u zajedničkoj izjavi saopštile da "preuzimanje kompanije nema odobrenje Evropskoj uniji, čime se sprečavaju Amazon i iRobot da zajednički napreduju".

Generalni savetnik Amazona David Zapolski naveo je da "neopravdane i nesrazmerne regulatorne prepreke obeshrabruju preduzetnike, što šteti i potrošačima i konkurenciji, a upravo to bi regulatori trebalo da štite".

Evropska komisija je u novembru zvanično izrazila zabrinutost u vezi sa pomenutim sporazumom, uz obrazloženje da bi on mogao da ograniči konkurenciju na tržištu robotskih usisivača.Zabrinutost komisije odnosila se na to da bi Amazon mogao da umanji vidljivost rivalskih usisivača na svojoj maloprodajnoj platformi na internetu.

Amazon je objavio ugovor u avgustu 2022. prema kojem nastoji da proširi svoju ponudu opreme za "pametne kuće".

Britanski regulator konkurencije odobrio je preuzimanje u junu prošle godine, što nije učinila i američka Federalna trgovinska komisija. Pojedine američke organizacije tvrdile su da će sporazum "ugroziti fer konkurenciju i otvorena tržišta, kao i privatnost potrošača".

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis