Fokus

U američkoj državi Indijani kompanija Amazon platila kaznu od 7.000 dolara za smrt svog radnika

Komentari

Autor: Tanjug

26/11/2023

-

23:45

U američkoj državi Indijani kompanija Amazon platila kaznu od 7.000 dolara za smrt svog radnika
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

 Američka savezna država Indijana kaznila je američku kompaniju Amazon sa 7.000 dolara zbog smrti jednog od njenih zaposlenih, 20-godišnjeg Kaesa Grusbeka.

Posle 11-nedeljne istrage, utvrđeno je da je Grusbek pokušavao da ukloni prepreku na pokretnoj traci u Amazonovom distributivnom centru u Fort Vejnu, u Indijani, međutim, udario je u traku, glava mu je ostala zaglavjena i preminuo je od povreda zadobijenih "tupim predmetom", preneo je Vašington post.

Bezbednosni zvaničnici Indijane su nakon istrage utvrdili da Amazon nije uspeo da osigura radno mesto od "očiglednih opasnosti koje mogu da izazovu smrt", a kazna je bila maksimalna za Indijanu - 7.000 dolara.

Amazon, druga najveća privatna firma sa brojem zaposlenih u SAD, nalazi se pod posebnim nadzorom zbog veilkog broja povređenih radnika u skladištima, a brojne državne agencije su podigle uzbunu zbog ergonomske bezbednosti.

Vašingtonski list dodaje da slučajevi kao Grusbekovi ukazuju na ograničenu mogućnost savezne države, ali i saveznih organa, da efikasno sprovedu kazne ili nametnu bezbednosne standarde na moćne koorporacije kao što je Amazon, koji je imao profit od 9,9 milijardi dolara u prošlom kvartalu.

"Sedam hiljada dolara za smrt 20-godišnjaka? Šta će to da učini Amazonu? Očigledno, ne postoji pravi finansijski podsticaj za firme poput Amazona da promene radnu okolinu i načine je bezbednijom", rekao je advokat Stiven Vanger , koji je zalagao za zakone koji su više u korist radnika.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet