Život

Suša ubija: Više od 100 delfina uginulo u Amazonu kada je temperatura vode dostigla 39 stepeni Celzijusa

Komentari

Autor: CNN

01/10/2023

-

19:28

Suša ubija: Više od 100 delfina uginulo u Amazonu kada je temperatura vode dostigla 39 stepeni Celzijusa
Suša ubija: Više od 100 delfina uginulo u Amazonu kada je temperatura vode dostigla 39 stepeni Celzijusa - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Više od stotinu delfina pronađeno je mrtvo u brazilskom delu reke Amazon zbog istorijske suše i rekordno visokih temperatura vode koje su na nekim mestima premašile 39 stepeni celzijusa. 

Svi mrtvi delfini pronađeni su u jezeru Tefe u proteklih sedam dana, navodi Institut Mamiraua, istraživačka ustanova koju finansira brazilsko Ministarstvo nauke. Institut je saopštio da je tako veliki broj smrtnih slučajeva neobičan i navodi  da su uzrok verovatno rekordno visoke temperature jezera i istorijska suša u Amazonu.

profimedia

 

Ova vest će svakako povećati zabrinutost klimatskih naučnika zbog efekata koje ljudska aktivnost i ekstremne suše ostavljaju na čitav region, prenosi CNN.

„Još je rano da se utvrdi uzrok ovog ekstremnog događaja, ali prema rečima naših stručnjaka, on je svakako povezan sa sušnim periodom i visokim temperaturama u jezeru Tefe, u kojima neke tačke prelaze 39 stepeni Celzijusa“, navodi se u saopštenju koje prenosi CNN preko svoje podružnica CNN Brazil. 

Reka Amazon, najveći vodeni put na svetu, trenutno je u sušnoj sezoni, a još neki od pripadnika rečne faune takođe vrlo teško podnose rekordno visoke temperature.

Istraživači i aktivisti pokušavaju da spasu preživele delfine prebacujući ih iz perifernih laguna i bara u glavni deo reke gde je voda hladnija, izvestio je CNN Brazil, ali operacija nije laka zbog udaljenosti tog područja.

profimedia

 

„Prenošenje rečnih delfina u druge reke nije toliko bezbedno jer je pre puštanja životinja u prirodno stanište važno proveriti da li su među njima prisutni toksini ili virusi", upozorava Andre Koeljo, istraživač sa Instituta Mamiraua, preneo je CNN Brazil. 

Suša u Amazonu utiče i na ekonomiju. Nivoi vode ispod proseka prijavljeni su u 59 opština u državi Amazonas, što ometa i transport i ribolovne aktivnosti na reci. Vlasti očekuju još akutnije suše u narednih nekoliko sedmica, koje bi mogle dovesti do dalje smrti delfina, javio je CNN Brazil.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin