Biznis vesti

Odbačena tužba protiv Amazona za prodaju "kompleta za samoubistvo" tinejdžerima

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2023

-

19:40

Odbačena tužba protiv Amazona za prodaju "kompleta za samoubistvo" tinejdžerima
Odbačena tužba protiv Amazona za prodaju "kompleta za samoubistvo" tinejdžerima - Copyright Tanjug/AP/Steven Senne

veličina teksta

Aa Aa

 Američki okružni sudija u Sijetlu Džejms Robart odbacio je danas tužbu roditelja Itana Makartija i Kristine Džonson protiv Amazona, u kojoj se tvrdi da je ta kompanija odgovorna za nemar i kršenje zakona o odgovornosti za proizvode u državi Vašington. 

Roditelji su tužili Amazon zbog smrti dvoje tinejdžera koji su izvršili samoubistvo konzumirajući natrijum nitrit koji su kupili na platformi internet prodavca.

Policija je u septembru 2020. pronašla Džonson, 16, iz Hilijarda, u državi Ohajo, mrtvu u automobilu svoje majke, dok je Mekarti (17) iz Miltona u Zapadnoj Virdžiniji umro u svom krevetu sledećeg januara.

Roditelji su tražili neodređenu odštetu od Amazona jer su dozvolili spoljnom prodavcu da njihovoj deci proda natrijum nitrit čistoće od 99,6 odsto, koji su nazvali „kompletima za samoubistvo“, rekavši da je poznato da će hemikalija verovatno biti korišćena u tu svrhu, prenosi Rojters.

U obrazloženju odluke na 34 stranice, sudija Robart je rekao da je na etiketi proizvoda istaknuto upozorenje na opasnost upotrebe hemikalije, koja se ponekad koristi u proizvodnji suhomesnatih proizvoda, kao i da Amazon nema obavezu da daje dodatna upozorenja, koja u ovom slučaju ne bi sprečila smrt tinejdžera. 

„Sudbina Kristine i Itana bila je neosporno tragična, ali sud može samo da zaključi da su oni nužno znali za opasnosti od telesnih povreda i smrti povezane sa unosom natrijum nitrita“, napisao je Robart. 

Keri Goldberg, advokat roditelja, izjavila je da je odluka suda "neuspeh", ali i da to nije kraj slučaja. 

„Natrijum nitrit se ne koristi u domaćinstvu i nijedan potrošač, a kamoli deca, ne bi mogli znati koliko je smrtonosan. U državi Vašington je protivzakonito pomaganje u samoubistvu i upravo je to uradio Amazon. 

Kompanija, sa sedištem u Sijetlu, nije odmah odgovorila na zahteve za komentar.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis