Život

Toksične alge ugrožavaju morske lavove i delfine: Skoro svaki četvrti odrasli morski lav ima rak

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2023

-

22:36

Toksične alge ugrožavaju morske lavove i delfine: Skoro svaki četvrti odrasli morski lav ima rak
Tanjug/AP/Channel Islands Marine Wildlife Institute - Copyright Tanjug/AP/Channel Islands Marine Wildlife Institute

veličina teksta

Aa Aa

Zdravlje morskih lavova i delfina je ugroženo toksičnim algama na obali Kalifornije, gde su stotine životinja nađene na obali. 

Pacifički centar za morske sisare u Laguna Biču, u Kaliforniji, bavi se spasavanjem i lečenjem bolesnih životinja. Centar rehabilituje morske lavove i druge morske sisare koji su zaraženi toksičnom domoičnom kiselinom koju proizvode brzo rastuće alge. 

Alisa Deming, veterinarka i naučnica u centru, kaže da otrov može da izazove napade i oštećenje mozga kod morskih sisara, prenosi Glas Amerike (VOA).

Tanjug/AP/Channel Islands Marine Wildlife Institute

 

"Prosečno u junu ili julu, spasavamo od tri do šest kalifornijskih morskih lavova, a u poslednjih šest nedelja spasli smo više od 104 životinje", kaže Deming.

Otrovne alge počinju da se šire kada se voda zagreje, kao što se to ove godine dogodilo, uz trenutne morske struje u Pacifiku i vremensku pojavu zvanu El Ninjo. Glen Grej, direktor kaže da oni žele da saznaju zašto više od 40 odsto njihovih pacijenata ima neku vrstu rane od metka.

"To možda nije razlog zašto su se našli ovde, ali ipak, oni trpe i to", kaze on.

Rane od metaka obično uzrokuju ribari koji pucaju u morske lavove kako bi ih držali podalje od svog ulova. Druge povrede kod morskih lavova i delfina nastaju zbog toga što se životinje upetljaju u ribarske žice ili mreže, ali one dobijaju pomoć u ovom centru. 

Tanjug/AP/Channel Islands Marine Wildlife Institute

 

Skoro svaki četvrti odrasli morski lav, međutim, ima rak, često rak grlića materice uzrokovan virusom, kao što to može biti kod ljudi, i aktiviran ljudskim toksičnim supstancama koje su bačene ili isprane u okean.

Jedan morski lav je pretrpeo samo trovanje, ali je bio negovan i nedavno je vraćen u okean. 

Neke životinje se nikad ne oporave, ali radnici u centru kažu da su njihovi uspesi vredni truda, navodi VOA.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin