Biznis vesti

Evropska centralna banka: Monetarna politika bi trebalo da bude "zelenija"

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2024

-

18:14

Evropska centralna banka: Monetarna politika bi trebalo da bude "zelenija"
Evropska centralna banka: Monetarna politika bi trebalo da bude "zelenija" - Copyright AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je danas da bi trebalo monetarnu politiku da učini "zelenijom" odnosno da više uzme u obzir klimatske promene.

Ovo u neku ruku predstavlja reakciju na to što pojedini aktivisti godinama pozivaju ECB da postavi klimatske ciljeve i da za tu namenu otvori dugoročne kredite, kao i da prestane da kupuje obveznice kompanija koje zagađuju, prenosi Rojters.

Mediji navode da je Evropska centralna banka primenu takvih stimulativnih alata odložila u protekle dve godine zato što se fokusirala na borbu protiv inflacije, ali u saopštenju u kojem  je iznela svoj plan kada je reč o klimi i prirodi za period 2024-2025. banka je sugerisala da bi se to moglo promeniti u budućnosti.

"ECB će, u okviru svog mandata, istražiti razloge za dalje izmene svojih instrumenata i portfelja monetarne politike s obzirom na ovu tranziciju", saopštila je ECB bez navođenja detalja.

Evropska centralna banka je za 20 zemalja koje koriste evro ranije primenila "zeleni okvir" na reinvestiranje prihoda iz jednog od svojih glavnih portfelja obveznica, ali je to zastalo zbog borbe protiv inflacije.

Predstavljajući klimatski plan, član odbora ECB-a Frenk Elderson rekao je da je ovaj okvir, iako su ga neki analitičari kritikovali kao previše "bojažljivog", postigao svoje ciljeve i da će se s njim nastaviti.

On je, međutim, dodao da nuđenje subvencionisanih kredita bankama u zamenu za "zeleno" kreditiranje otvara nekoliko pitanja, kao što je identifikacija pravih zajmoprimaca.

Komentari (0)

Biznis