Biznis vesti

Mask doživeo najveći gubitak u istoriji SAD - na sudu ga dobio bivši bubnjar hevi metal benda

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/02/2024

-

22:13

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Milijarder Ilon Mask je čovek koji je pretrpeo jedan od najvećih pravnih gubitaka u istoriji Sjedinjenih Američkih Država, jer će mu biti oduzet paket vredan 56 milijardi dolara, i to u slučaju koji je pokrenuo neočekivani protivnik - bivši bubnjar hevi metal benda, Ričard Torneta.

Naime, on je Maska tužio 2018. godine kada je kao stanovnik Pensilvanije imao svega devet akcija Tesle. Slučaj je na kraju stigao do suđenja, a krajem januara sud je odlučio da Musku oduzme tih 56 milijardi dolara takozvanog kompenzacijskog paketa. 

On je taj kompenzacijski paket zaradio tako što je 2018. godine podigao vrednost Tesla sa 60 milijardi na 650 milijardi dolara i u tom slučaju kompanija morala da mu isplati tih gotovo 56 milijardi dolara.

Do ovog slučaja, Mask je dobio nekoliko suđenja optužujući ga za klevetu, kršenje dužnosti prema akcionarima i za kršenje zakona o hartijama od vrednosti. 

Torenta nije bio dostupan za komentar, piše Rojters. On se trenutno bavi kreiranjem audio opreme za one koji prilagođavaju automobile i na društvenim mrežama se može naći mnogo takvih njegovih snimaka. 

Profesori korporativnog prava, poput profesora Erika Tellija sa Univerziteta Kolumbija, kažu da će ovaj postupak ući u anale korporativnog prava i da će njegovi studenti u narednim decenijama slušati o Ričardu Torneti. 

Ni Ilon Musk, koji inače impulsivno tvituje na sve teme, nije se još oglasio ovim povodom, ali je ponovo najavio novu aplikaciju X, koja bi trebalo da objedini sve ono što inače svakodnevno koristimo - YouTube i LinkedIn i bankovne aplikacije, pa čak i dejting aplikacije.

Oni koji podržavaju Maska na društvenim mrežama osudili su ovaj proces. Opisuju ga kao parodiju pravde  spekulišu o Torentinim namerama i političkim opredljenima, pitajući kako navodni investitor koji nema previše u svom posedu može da raspolaže sa tolikom količinom moći.

Rojters navodi i da je korporativno sudsko pravo inače puno slučajeva koji nose imena pojadinačnih investitora sa malim udelima koji su na kraju oblikovali američki korporativni zakon. 

Naime, mnoge advokatske firme koje predstavljaju akcionare imaju dosta posla. Telij kaže procedura nije zahtevna i da se predmet lako pokreće. Tužilac prepisuje papirologiju za podnošenje tužbe, investitori ništa ne plaćaju advokatskoj kancelariji, koja zarađuje nakon što se slučaj završi. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis