Biznis lideri

On zna nešto što drugi ne znaju: Šta se krije iza namere Ilona Maska da Teslu preseli u Teksas?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

03/02/2024

-

21:54

On zna nešto što drugi ne znaju: Šta se krije iza namere Ilona Maska da Teslu preseli u Teksas?
On zna nešto što drugi ne znaju: Šta se krije iza namere Ilona Maska da Teslu preseli u Teksas? - Copyright Tanjug/AP//Kirsty Wigglesworth

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je sud u američkoj državi Delaver ocenio da je kompanija Tesla u 2018. godini nepravedno isplatila 56 milijardi dolara svom izvršnom direktoru Ilonu Masku, pred njim je sada težak zadatak da ispregovara novi ugovor. To bi mogla da bude prekretnica u razvoju ove kompanije, nakon što je Mask nedavno izjavio da bi mu bilo "neprijatno" da transformiše Teslu u lidera na polju veštačke inteligencije, ukoliko sa novim paketom isplate ne bi dobio i veću kontrolu nad tom kućom.

Iako žalba na presudu još nije zvanično najavljena, Mask je svoje nezadovoljstvo izrazio na društvenim mrežama, najavivši da će kompaniju u potpunosti preseliti u Teksas.

"Nikada ne otvarajte svoju kompaniju u državi Delaver", objavio Mask na društvenim mrežama nakon presude.

Zašto je kompanija Tesla uopšte bila u Delaveru?

Ako Mask zaista odluči da napusti Delaver, biće jedan od retkih vlasnika biznisa koji je okrenuo leđa toj državi, iako je druga najmanja u SAD.

Naime, više od 65 posto kompanija koje se nalaze na listi 500 najmoćnijih prema izboru magazina "Fortune" i više od polovine američkih kompanija čije su akcije na berzi, nalaze se u ovoj državi, navodi Harvard Business Services, firma specijalizovana za osnivanje biznisa.

Štaviše, u Delaveru ima više preduzeća, nego stanovnika, a taj odnos je 1,5 miliona prema 1,003 miliona.

AP/Jae C. Hong

 

Razlog zbog kog je ta američka država uspela da privuče tako veliki broj biznisa su specijalne poreske pogodnosti. Korporacije registrovane u Delaveru, koje ne posluju direktno u državi uopšte ne moraju ni da plaćaju porez na korporativni prihod. Takođe, nema poreza na prodaju, zatim na prihod od investicije, na nasledstvo niti na dobra u ličnom vlasništvu.

Iako to ne znači da su oslobođene baš svih plaćanja, izdvajanja su vrlo mala u odnosu na to koliko bi morali da plaćaju u drugim državama.

Zakoni države Delaver vezani za ekonomiju poznati su širom sveta kao vrlo naklonjeni preduzetništvu, a to je dom i uglednog Kancelarijskog suda u Delaveru, u kom umesto porote, sistemom upravljaju sudije specijalizovane za korporativno pravo.

U teoriji bi sve to značilo da je Delaver pravi raj za vlasnike velikih korporacija, ali na primeru Maska vidimo da to nije uvek slučaj. 

Zašto baš Teksas?

Nije iznenađenje što Mask namerava da kompaniju preseli baš u Teksas, budući da je tamo već prebacio njeno sedište, koje je do 2021. godine bilo u Kaliforniji. I on sam najviše vremena provodi u Teksasu, odakle se lansira i najveći broj njegovih letelica kompanije "SpaceX".

Međutim, razlog zbog kog preti da i ostatak kompanije premesti u tu državu, prema mišljenju mnogih, leži u osnivanju Poslovnog suda Teksasa, koji bi trebalo da počne s radom na jesen ove godine. 

AP/Kirsty Wigglesworth

 

Taj sud biće specijalizovan za slučajeve "teške" više od pet ili deset miliona dolara, u zavisnosti od tipa spora. 

Specijalizovani sudovi nisu novost na tlu Amerike, ali kada je reč o biznis pitanjima, najuređenije zakone imaju Delaver i Njujork. 

S druge strane, u Teksas se još od vremena pandemije slio veliki broj velikih kompanija zbog minimalne regulative, jeftinog stanovanja za radnike i niskih poreza. U tu državu migrirale su mnoge banke iz Vol Strita, kao i investicione firme, pa država danas, za mnoge neočekivano, važi za jedan od finansijskih centara Amerike.

Novi sud mogao bi da pruži i pravnu sigurnost za one koji se opredele da svoj posao premeste u Teksas, piše Financial Times.

I dok ta država pokušava da se promoviše kao "Meka" za privrednike, lideri ove tradicionalno republikanske države često napadaju korporativne poteze koji se tiču bavljenja životnom sredinom, ravnopravnošću i inkluzijom. 

Deluje da Masku to ne smeta, budući da je na svom nalogu na mreži "X/Twitter" podelio jednu kolumnu iz Wall Street Journal magazina pod naslovom: "Delaver se jako trudi da otera korporacije". 

"Delaver se danas uklapa sa drugim državama demokrata u prihvatanju ESG (skraćenica koja označava skup standarda vezanih za ekologiju, društvenu odgovornost i korporativno upravljanje), koja odbacuje vrednost za akcionare kao zvezdu vodilju korporativnog zakona. U međuvremenu, države kojima upravljaju republikanci razvijaju potencijalno atraktivne alternative", navodi se u tekstu koji je podelio Mask.

Šta je sledeće?

Ishodi presude suda u Delaveru mogu biti brojni, ali bi malo njih moglo da ide u prilog Masku. Iako je izvesno da će se žaliti na nju, Washington Post citira profesorku prava Univerziteta u Kejs Vestern rezervatu Anat Alon Bek, koja smatra da na osnovu postojećih dokaza, verovatno neće uspeti da dobije slučaj. 

Tanjug/AP/David Zalubowski

 

To znači da će najverovatnije morati da osnuju novi specijalni komitet unutar upravnog odbora, koji će imati određen stepen autonomije u odnosu na Maska i koji će napraviti novi paket kompenzacije. 

Sve to znači i da je malo verovatno da će Mask uspeti da dobije veću kontrolu nad kompanijom.

Ekscentrični milijarder, poznat je po tome da ima vrlo malo "živog" novca, budući da je najveći deo njegovog bogatstva vezan za akcije ili udeo u privatnim kompanijama.

Akcije su, naravno, vredne, ne samo zbog novčanog potencijala, nego i zbog toga što se njima služi za lične pozajmice i druge investicije. 

Poznato je da je koristio upravo akcije u Tesli, kako bi "pokrio" svoju 44 milijarde dolara vrednu ponudu za društvenu mrežu Twitter. 

Sada gubitkom manevarskog prostora u Tesli može da ugrozi mnoge njegove poduhvate, ali mnogi ekonomisti se i dalje ne bi kladili protiv njega.

"Osećam da će naći način da izvuče veliki deo, ako ne i sve. Naći će neki zaobilazni put da to uradi", smatra Džin Manster iz investicione firme Deepwater Asset Management.

Komentari (0)

Biznis