Biznis vesti

Tesla Masku isplatila "neshvatljivu sumu": Sud odlučio da milijarder nema prava da zadrži 56 milijardi dolara

Komentari

Autor: Tanjug

31/01/2024

-

11:30

Tesla Masku isplatila "neshvatljivu sumu": Sud odlučio da milijarder nema prava da zadrži 56 milijardi dolara
EPA-EFE/TOLGA AKMEN - Copyright EPA-EFE/TOLGA AKMEN

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Tesla je u 2018. godini nepravedno isplatila 56 milijardi dolara svom izvršnom direktoru Ilonu Masku, odlučio je sud u američkoj saveznoj državi Delaver, navodeći da je u pitanju "neshvatljiva suma" koja je nepravedna prema akcionarima.

Presuda znači da Mask ne može da zadrži pomenuti paket obeštećenja, ali i dalje ima pravo da uloži žalbu na presudu, prenosi Tek kranč.

Sudija Ketlin Mekormik je u obrazloženju presude napisala da je firma Tesla "snosila teret dokazivanja da je plan kompenzacije pravičan", ali da nije uspela da ubedi sud da je pomenuta nadoknada adekvatna.

Direktori Tesle su tokom suđenja tvrdili da je firma isplatila Masku visoku svotu da bi osigurala da jedan od najdinamičnijih svetskih preduzetnika bude i nadalje posvećen kompaniji, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Sudija Mekormik je, ipak, navela da Tesla i Maskovi advokati nisu mogli da dokažu da su akcionari imali sve dostupne informacije prilikom glasanja i da je sam Mask imao "snažne veze" sa osobama koje su bila zadužene da pregovaraju u ime Tesle.

"Teško je opravdati ovakvu transakciju s obzirom na to da je sudija utvrdila da je Mask imao kontrolu nad upravnim odborom Tesle", prokomentarisao je profesor na Pravnom fakultetu Bostonskog koledža, Brajan Kvin.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis