Biznis vesti

Bernar Arno pretekao Maska na Forbsovoj listi najbogatijih: Francuz "težak" skoro 208 milijardi dolara

Komentari

Autor: Tanjug

26/01/2024

-

20:47

Bernar Arno pretekao Maska na Forbsovoj listi najbogatijih: Francuz "težak" skoro 208 milijardi dolara
Bernar Arno pretekao Maska na Forbsovoj listi najbogatijih: Francuz "težak" skoro 208 milijardi dolara - Copyright Tanjug AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Francuz Bernar Arno, predsednik i izvršni direktor globalne kompanije za luksuznu robu LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessi) najbogatija je osoba na svetu, nakon što je preuzeo prvo mesto od američkog preduzetnika Ilona Maska, navodi se na sajtu magazina Forbs.

Prema Forbsu, bogatstvo Arnoa poraslo je za 23,6 milijardi američkih dolara i trenutno se procenjuje na 207,8 milijardi dolara.

Ilon Mask je pao na drugo mesto sa svojim kompanijama Tesla i SpaceEks koje su mu pomogle da ostvari neto vrednost od 204,5 milijardi dolara.

Vest dolazi u trenutku kada je Maskova kompanija Tesla u četvrtak pala na berzi za 13 odsto, zbog čega je američki biznismen izgubio više od 18 milijardi dolara neto vrednosti.

U međuvremenu, akcije LVMH su danas porasle za preko 13 odnost nakon vesti o snažnoj prodaji. Tržišna kapitalizacija LVMH dostigla je 388,8 milijardi dolara, u poređenju sa Teslinom tržišnom kapitalizacijom od 586,14 milijardi dolara. Arno ima petoro dece i svi rade u LVMH.

Nedavno je imenovao dvojicu svojih sinova u odbor LVMH zajedno sa još dvoje dece koja su već bila u odboru u pokušaju da obezbedi dugoročnu kontrolu porodice, navodi Forbs.

Prema Forbsovoj listi, na trećem mestu je osnivač američke korporacije Amazon Džef Bezos sa 181,7 milijardi dolara, a slede jedan od tvoraca Orakl korporacije Lari Elison 142,5 milijardi i šef američke korporacije Meta Mark Zakerberg sa 139,8 milijardi.

Na listi deset najbogatijih ljudi na planeti nalaze se i suosnivač Gugla Lari Pejdž, čije bogatstvo iznosi 126,9 milijardi dolara, osnivač i izvršni direktor kompanije Berkšajr hatavej (Berkshire Hathaway) Voren Bafet sa 126,6 milijardi i osnivač Majkrosofta Bil Gejts sa 122,8 milijardi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis