Novosti

Niš na Forbsovoj listi potcenjenih balkanskih destinacija: Puno problema čije rešenje bi bilo šansa za turistički bum

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/01/2023

-

21:20

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Magazin Forbs stavio je na listu pet potcenjenih destinacija na Balkanu Niš, Varnu, Ohrid, Doboj i Beratu u Albaniji, preporučivši putovanja u te gradove. Niš je prepoznat po bogatoj istoriji i gastronomiji, ali pitanje je da li najveći grad južne Srbije ume da iskoristi svoje turističke potencijale.

Turista iz Grčke Anastasios Aslanidis za Euronews Srbija kaže da voli istoriju Niša, ljude, kao i da je hrana najbolja. Ovakav utisak iz Niša ponesu mnogi drugi strani turisti.

I poznati američki magazin Forbs ističe istoriju grada u kojem je rođen rimski car Konstantin, spomenike poput Ćele kule i Tvrđave, ali i dobre restorane. Turistički radnici su jednoglasni da ovakvo pominjanje grada može biti razvojna šansa. 

Euronews Srbija

 

"Svako pojavljivanje u digitalnim medijima, posebno na Forbsovoj listi, otvara neka nova vrata i u svetlu poboljšanja i većeg broja turista u Nišu, svakako je povoljno", kaže Nenad Rokvić iz Udruženja turističkih vodiča Srbije.  

Da je ovo izuzetno značajna razvojna šansa za Niš, za turizam grada, ali i za region, stav je direktorke Turističke organizacije Niš Dragane Petković.

"Mislim da Niš ima mnogo toga da pruži, ali smo dobrim delom i mi krivi što se našao na toj listi", kaže turistički vodič Aleksandra Zdravković.

Od restorana bez menija na engleskom do nebrige o bitnim lokalitetima 

Neuređena turistička infrastruktura - nedostatak parkinga i turističke signalizacije, restorani bez menija na engleskom, samo su deo, naizgled sitnih problema, kažu turistički vodiči, koje treba rešavati da bi se Niš našao na listi ozbiljnih turističkih destinacija. Mnogo veći problem je, kažu, nebriga o lokalitetima po kojima je Niš prepoznat u svetu.

Euronews Srbija

 

Prema rečima Rokvića, više od 60 odsto stranih turista pita da li mogu da vide Medijanu.

"Nažalost, mi Medijanu ne možemo da vidimo. Nadam se da hoćemo u nekom narednom periiodu. Da li je to razlog zbog čega smo stavljeni na takvu listu, možda jeste, jer ne možete da zapostavite nešto što je kulturno-istorijski najznačajnije u gradu i da vam to ostane zatvoreno deset godina i da se onda pitate šta se desilo sa turistima", dodaje on.

U turističkoj organizaciji to pravdaju rekonstrukcijom ovog arheološkog nalazišta carskog imanja iz doba Rimskog carstva, bez konkretnog odgovora na pitanje ko je kriv što to predugo traje, kažu da se okreću novim projektima.        

"Nadam se da da ćemo vrlo brzo nadomestiti prethodne godine. Govorićemo o budućem periodu. TON priprema značajnu promotivnu kampanju arheološkog nalazišta. Što se tiče infrastrukture, moramo rešavati dosta problema", kaže direktorka Turističke organizacije Niš.

Niš je do oktobra posetilo više od 110 hiljada turista. U istom periodu u rekordnoj 2019. bilo ih je nešto više od 100 hiljada. Sada ih je više iz Srbije i zemalja u okruženju. Uz preporuku Forbsa, ali i bolju promociju i ulaganje u turizam, nove avio-veze, turistički poslenici očekuju da dođe i više gostiju iz Zapadne Evrope, ali i Amerike i Azije kojih je bilo pre korone.

Komentari (0)

Putovanja