Nauka

Izvedena prva implantacija Neuralink čipa u mozak čoveka, pacijent u dobrom stanju

Komentari

Autor: Euronews

30/01/2024

-

10:06

Izvedena prva implantacija Neuralink čipa u mozak čoveka, pacijent u dobrom stanju
Tanjug/AP/Francois Mori - Copyright Tanjug/AP/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Neuralink čip prvi put je ugrađen u mozak čoveka, a pacijent se uspešno oporavlja, objavio je Ilon Mask, osnivač te kompanije na društvenoj mreži "Twitter/X".

Milijarder je u ponedeljak objavio da je operacija ugradnje čipa obavljena u nedelju i da inicijalni rezultati obećavaju.

Cilj Neuralink kompanije je da poveže čovekov mozak sa računarom, što bi potencijalno moglo da reši neurološka stanja i "otključa ljudski potencijal" navodi se na njenom zvaničnom sajtu. 

Ova prekretnica je prvi korak ka komercijalnoj upotrebi njihovih čipova, čije je testiranje odobrila američka Agencija za hranu i lekove u maju prošle godine. 

Procedura podrazumeva ubacivanje 64 fleksibilne niti u deo mozga koji kontroliše nameru pokreta.

Niti su tako tanke, da mora da ih ugradi robot, a one omogućavaju implantu da snima i prenosi moždane signale na aplikaciju, koja zatim dekodira kako osoba želi da se kreće.

Implant pokreće baterija koja može bežično da se puni, piše Euronews.

Mask je takođe najavio da će prvi proizvod Neuralinka nositi naziv "Telepathy", odnosno "Telepatija".

Euronews TV

On je na svojoj društvenoj mreži naveo da će taj čip omogućavati kontrolu "praktično bilo kog uređaja samo uz pomoć misli", kao i da će prvi korisnici biti oni koji su izgubili sposobnost pomeranja ekstremiteta.

"Zamislite da je Stiven Hoking mogao da komunicira brže od brzog daktilografa ili aukcionara. To je cilj", dodao je on.

Neuralink nije prva kompanija koja ugrađuje čipove u mozak. Još jedna američka tehnološka firma pod nazivom Blackrock Neurotech započela je sličan projekat izrade interfejsa za komunikaciju između mozga i kompjutera još 2004. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin