Tehnologija

Maskova kompanija Neuralink dobila dozvolu za testiranje moždanih implanta na ljudima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/05/2023

-

22:54

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Posle više odbijanja, kompanija Neuralink na čijem čelu se nalazi Ilon Mask dobila je zeleno svetlo za testiranje moždanih implanta na ljudima. Američka uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je da Neuralink proučava ovu vrstu tehnologije, a iz kompanije navode da im je konačni cilj razvijanje čipova koji se mogu ugraditi u mozak ljudi za lečenje neuroloških poremećaja.

"Ovo je rezultat neverovatnog rada Neuralink tima u bliskoj saradnji sa FDA, i predstavlja važan prvi korak koji će jednog dana omogućiti našoj tehnologiji da pomogne mnogim ljudima. Regrutovanje još nije otvoreno za kliničko ispitivanje. Uskoro ćemo objaviti više informacija", stoji u saopštenju Neuralinka koje je Mask podelio na Tviteru.

Neuralink tvrdi da je ovaj implant u potpunosti bezbedan za ugradnju u telo, kozmetički nevidljiv i dizajniran tako da korisnicima omogući da kontrolišu računar ili mobilni uređaj gde god da se nalaze. Dodaje se i da je ovaj implant hermetički zatvoren u kućištu koje izdražava fiziološke uslove nekoliko puta teže od onih u ljudskom telu.

Mask optimistično predviđa da će u bliskoj budućnosti i zdravi ljudi, kao i oni sa invaliditetima, moći bez čekanja da dobiju implante u lokalnim domovima zdravlja.

"Uređaji za cilj imaju, kako navodi, lečenje niza stanja, od gojaznosti, autizma i depresije, do šizofrenije, a mogu omogućiti i 'surfovanje internetom', telepatiju i reprodukovanje uspomena", naveo je Mask.

FDA je u martu jednom već odbila zahtev za kliničko ispitivanje ove tehnologije nad ljudima. Tada su kao probleme naveli litijumsku bateriju, mogućnost da male žice migriraju u druge delove mozga, kao i pitanja da li se uređaj može ukloniti bez oštećenja moždanog tkiva. 

Takođe, Neuralink je bio i pod istragom u vezi sa time kako se postupa sa životinjama nad kojima se vrše istraživanja. Aktivisti i borci za prava životinja optuživali su Maska da je podrvgavao životinje velikoj patnji, a iz Neuralinka nisu krili da su majmuni ginuli, ali su rekli da su uređaji morali biti testirani pre upotrebe na ljudima.

Na osnovu svega ovoga, čini se da smo korak bliže ostvarenju Maskove izjave iz novembra 2022. godine, kada je na predstavljanju ove tehnologije rekao da će "budućnost biti vrlo čudna".

Komentari (0)

Magazin