Biznis vesti

Uprava carina uvela novu proceduru: Prvi kamioni prošli granicu koristeći novu verziju tranzitnog sistema

Komentari

Autor: Fonet

07/02/2024

-

18:12

Uprava carina uvela novu proceduru: Prvi kamioni prošli granicu koristeći novu verziju tranzitnog sistema
Uprava carina uvela novu proceduru: Prvi kamioni prošli granicu koristeći novu verziju tranzitnog sistema - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Uprava carina saopštila je danas da je, nedelju dana nakon što su prvi kamioni prošli granicu koristeći novu verziju tranzitnog sistema (NCTS faza 5), svakim danom sve više prevoznika koji koriste prednosti modernizovanog tranzita.

Broj obrađenih tranzitnih deklaracija od 28. januara do 4. februara na najfrekventnijim graničnim prelazima je: Horgoš – 4.893, Batrovci – 4.372, Kelebija – 3.204, Preševo – 2.469 i Gradina – 1.189.

U saradnji sa poslovnom zajednicom koja je bila blagovremeno obaveštena o svakom koraku uvođenja nove procedure, uspešno je uveden sistem koji je usklađen sa carinskim propisima Evropske unije i Konvencijom o zajedničkom tranzitnom postupku, navedeno je u saopštenju.

S obzirom na to da uvođenje nove verzije tranzitnog sistema predstavlja korenitu promenu, Uprava carina ukazala je da je potrebno određeno vreme da se svi učesnici u carinskim postupcima prilagode novinama koje taj sistem zahteva.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis