Biznis vesti

IT stručnjak: Moguće da hakeri dignu kredit na tuđe ime, ali teško izvodljivo

Komentari

Autor: Tanjug

13/02/2024

-

19:49

IT stručnjak: Moguće da hakeri dignu kredit na tuđe ime, ali teško izvodljivo
IT stručnjak: Moguće da hakeri dignu kredit na tuđe ime, ali teško izvodljivo - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

IT stručnjak Strahinja Dević je govoreći o napadima hakera koji su dizali kredite na tuđe ime, rekao danas su prevare tog tipa izvodljive, ali jako teške, zbog toga što je teško doći do nečijih podataka i dokumenata.

"Prva stvar je u tome što da se dođe do nečijih podataka i dokumenata je teško, ali nije neizvodljivo. Slučaj za koji znam jeste da su se krale autorizacije koje su ljudi slali sa priloženim dokumentima sa mejlova i onda se koristile da se podigne kredit. To radi za onlajn kredite, ali nije moguće za stanbene", objasnio je Dević za Tanjug.

Kako je istakao Dević, građani nisu svesni da je gomila njihovih podataka javno dostupna.

"Svi oni koji imaju firmu, imaju i njen matični broj na sajtu APR-a. To su dostupni podaci i može se lako doći do toga", naveo je Dević.

Dodao je da su građani neoprezni, pa tako često ostavljaju svoje podatke na raznim onlajn anketama.

IT stručnjak je objasnio da je lakše hakovati ljude, nego komplekse sisteme i mašine.

"To zahteva jako mnogo novca u samim resursima, u znanju, u svemu i onda to je prilično neisplativo osim ako ima za cilj anarhiju. A hakirati čoveka je mnogo jednostavnije, socijalnim inženjeringom, raznoraznim 'fišing' kampanjama", ukazao je Dević.

Bankarski stručnjak Luka Antić je naveo da prilikom podizanja kredita u tuđe ime, često postoje insajderi u samim bankama.

"Banke u Srbiji su bezbedne" 

Antić je objasnio da, ukoliko građani primete neku vrstu sajber napada, potrebno je da o tome obavestiti jedinicu za visokotehnološki kriminal.

"Oni su zaduženi za to u smislu zakona, a svakako treba kontaktirati i banku kad primetite da vam je nešto stiglo na naplatu. Prvo obavestite banku i zatim prosledite taj zahtev i jedinici za visokotehnološki kriminal", istakao je Antić.

Prema rečima Antića, banke u Srbiji su bezbedne po pitanju zaštite podataka građana.

"Generalno smatram da naše banke su solidno bezbedne. Nemam iskustva sa stranim bankama, da li je to kod njih još razvijenije, ali gledajući banke sa kojima ja lično sarađujem i u poslu i privatno, mislim da su poprilično bezbedne, zato što ih zahteva više koraka verifikacije", istakao je Antić.

On je građanima preporučio da koriste kreditne kartnice umesto debitnih radi veće sigurnosti.

"Na debitnoj kartici je vaš novac. Na primer, vama legne plata i to je vaš novac, a kada plaćate kreditnom karticom, to nije vaš novac, nego novac od banke. Samim tim, kad dođe do transakcije, vi uložite žalbu automatski ste se ogradili, a sav teret je na banci jer je novac njihov", rekao je Antić.

Komentari (0)

Biznis