Društvo

Marinović o hakerskom napadu na EPS: Nema informacija da su ugroženi podaci o ličnosti građana

Komentari

Autor: Tanjug

29/01/2024

-

14:46

Marinović o hakerskom napadu na EPS: Nema informacija da su ugroženi podaci o ličnosti građana
Marinović o hakerskom napadu na EPS: Nema informacija da su ugroženi podaci o ličnosti građana - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Milan Marinović, izjavio je danas da prema podacima kojima raspolaže još uvek nema informacije da su ugroženi podaci o ličnosti građana u hakerskom napadu na Elektroprivredu Srbije (EPS), ali da, ukoliko dobiju informaciju da su podaci ugroženi, reagovaće u skladu sa zakonom.

"Kada smo od strane EPS-a obavešteni o tome da su pretrpeli hakerski napad i da je došlo do povrede podataka, u svom saopštenju su naveli da nas obaveštavaju 'opreza radi' o tom napadu jer ne znaju da li su napadnuti i ugroženi podaci o ličnosti", rekao je Marinović odgovarajući na pitanje novinara uoči konferencije povodom Dana zaštite podataka o ličnosti.

Istakao je da su odmah pokrenuli tzv. predistražne radnje, da su prikupili što su više mogli podataka i da su nakon toga poslali svoja ovlašćena lica da izvrše inspekcijski nadzor u EPS-u.

"Bili su na licu mesta čak u dva navrata, međutim taj nadzor još uvek traje, nije okončan zbog toga što želimo da sačekamo kraj podizanja sistema, odnosno vraćanja servera u funkciju, jer oni to rade polako, proveravaju šta je sve napadnuto do sada", rekao je on.

Istakao je da prema podacima kojima raspolažu, još uvek nemaju informaciju da su ugroženi i podaci o ličnosti građana.

"Ukoliko budemo dobili takvu informaciju ili došli do tog saznanja, mi ćemo reagovati u skladu sa zakonom. U svakom slučaju, po okončanju inspekcijskog nadzora, mi ćemo o tome blagovremeno obavestiti javnost", istakao je Marinović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija